„Златният век на българската опера“ е история на успеха

Автор на книгата е проф. Боянка Арнаудова, която повече от двадесет години е драматург на Софийската опера и балет, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. От тези години, в които националният ни театър пътуваше непрекъснато по света, както и солистите, които имаха свои лични покани тя е избрала двадесет имена.

Специално отбелязва, че това са хора, с които тя лично е контактувала, познава ги и има впечатления от повечето от сценичните им превъплъщения. Разбира се, във феномена на грандиозните български гласове трябва да бъдат добавени още имена, но както сподели проф. Арнаудова, единствено обемът на книгата я е ограничил в този избор. Смята, че може и много вероятно е да продължи с още едно издание, в което да разкаже за още творци от средата до края на миналия век, чийто имена се помнят.

Най-ценно в тази увлекателна, разнообразна и много емоционална биографична сага е личното преживяване. Това не са сухи рецензии или данни за певците. Повествованието преминава през елегантен анализ на някои от най-емблематичните партии от репертоара на певците, през чисто човешките отношения, през срещите на различни нива. Имената на много от избраните певци все още са добре познати и се помнят, въпреки че самите те отдавна не са сред нас. Други, много популярни в онези години, днес не говорят нищо на съвременниците ни.

Изрично трябва да отбележа, че това са само певци, които са били щатни артист-солисти на Софийската опера. През всички избрани години, на първата ни оперна сцена са гостували още много великолепни български оперни певци, без да бъдат в състава на театъра и които също заслужават специално вномание. Но идеята на изданието не е това.

„Исках да разкажа за срещите си с тези невероятни артисти, невероятни хора, изключителни личности, с които имах не само чисто професионални отношения, но се зародиха приятелства, които ми дадоха допълнителна емоция. Предложих на Стиляна Димитрова да направя портрети на тези творци в сайта „Площад Славейков“, но тя отказа и каза, да напиша книга. Така започнах. Най-възрастната е Надя Афеян, а най-младата, тогава, Стефка Евстатиева“.

Книгата е на издателство „Лист“.

След излизането на книгата проф. Боянка Арнаудова освен признанието и благодарността на читателите получи и много награди за този епохален труд. През 2022 г. тя бе удостоена с наградата на София в категория „Критика и журналистика в областта на културата”. През тази година за празника на българската писменост и култура тя министерството на културата ь връчи „Златен век“ – огърлие, а през месец юни бе наградена с „Христо Г. Данов“ в областта на хуманитаристиката.