Арменският виртуоз Сергей Хачатрян се завръща в зала „България“

Най-младият победител в историята на конкурса „Сибелиус“, арменският виртуоз Сергей Хачатрян се завръща в София на 18 май. Под палката на Луис Горелик ще звучи Концерт за цигулка на Стравински. Във втората част на програмата Софийската филхармония ще представи Четвъртата симфония на Малер със солист Мария Йелич.

Когато Стравински получава поръчка да напише цигулков концерт за ползкия цигулар Самуел Душкин, той подхожда скептично, заради личната си дистанцираност към соло цигулкови творби и към виртуозите в частност. Хиндемит и Стрекер (тогава негов агент) го убеждават да приеме. Така е създаден Концертът за цигулка, който ражда нови звукови идеи в класическата музика. Софийската филхармония е изпълнявала концерта последно през 2002 г. със солист Велика Цонкова.

Своята Четвърта симфония Малер пише на границата на двете столетия, през 1899 – 1901.  По това време композиторът е поканен да заеме поста на трети диригент в Императорската опера във Виена, но мащабите на неговата личност са оценени бързо и той е назначен за директор. Става обичайно да може да се отдава на творческа работа единствено през свободните летни месеци на отпуската си, която прекарва в Майерниг. Премиерното изпълнение на симфонията е на 25 ноември 1901 в Мюнхен, с Оркестъра „Каим“ (днес Мюнхенска филхармония) под диригентството на автора, със солист Маргарете Михалек.

Сред младите виртуози Сергей Хачатрян блести с особена светлина. Той влиза в полезрението на световните критици и публика през 2000 г., когато печели първа награда на VIII международния конкурс „Ян Сибелиус“ в Хелзинки и така става най-младият победител в историята на състезанието. През 2005 г. печели и първа награда на конкурса на кралица Елизабет в Брюксел.
Талантливият цигулар се изявява на най-престижните сцени с оркестри като Националния оркестър на Белгия, Хамбургската филхармония, Филхармонията на Ротердам, Оркестърът на „Ла Скала“, Виенската филхармония, Оркестърът на Мариинския театър, Оркестър дю Пари, Концертгебау, Берлинската филхармония, Лондонската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, NHK. Работи с диригенти като Валерий Гергиев, Густаво Дудамел, Якуб Хруша, Хю Волф, Станислав Кочановски, Юрий Темирканов, Андрис Нелсон, Даниеле Гати и др.
Сергей Хачатрян са слушали на фестивалите в Залцбург, Аспен и Люцерн, Равиния и др.
Той свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Ysa‘e“ от 1740 г. любезно предоставена от Nippon Music Foundation.

Сопраното Мария Йелич започва кариерата си в Оперното студио на Белградския национален театър и в Сръбския национален театър в Нови Сад с ролите на Микаела от „Кармен“, Мими от „Бохеми“, Аида и Тоска от едноименните опери.
Изявявала се е на сцените в Русия, Азербайджан, Аржентина, Италия, Латвия, Естония, Германия, Северна Македония, Хърватска, Словения и България. Изпълнява солови партии на концерти на Санктпетербургския държавен симфоничен оркестър при гастролите му в Китай.
На Фестивала в Любляна през 2021 тя участва на една сцена с Елина Гаранча и Джонатан Тетелман в концертното изпълнение на „Кармен“ под диригентството на Карел Марк Чичон, с последващи участия на юбилейното 60-то издание на Музикалния фестивал „Охридско лято“. Участва с Пласидо Доминго в Белград през 2021, в Хърватска с Хосе Кура, както и в Пловдив в изпълнението на Деветата симфония на Бетовен. Участва в ролята на Мими от „Бохеми“ в програмата на Оперния фестивал в Йерусалим и на Оперния фестивал Нарва в Естония.
През 2021 изнася солов концерт в Карнеги хол с пианиста Антъни Маноли. През 2022 е поканена отново на фестивала „Охридско лято“, където участва в изпълнението на Illumination cycle на Бритън.

Маестро Луис Горелик е възпитаник на Менди Родан в Музикалата академия Рубин в Йерусалим. Започва активната си концертна дейност като гост-диригент на десетки оркестри в т.ч. Израелска фирхармония, Филхармонията и Националния оперен оркестър на Словения, Филхармониите на Исландия, Буенос Айрес, Монтевидео, Богота, Йерусалим, Хайфа, Ланкастър, Националните оркестър на Венецуела, Аржентина, Северна Македония, Чили, Мексико, Колумбия, Куба, Бразилия, Раиооркестъра на Сърбия, различни оркестри в Бразилия, Мексико и др.
Той е финалист на Първия конкурс за диригенти на името на Ян Сибелиус в Хелзинки през 1995. Той е дългогодишен гост-диригент на фестивала в Любляна.
През 1985 едва 22-годишен е назначен като музикален ръководител на Филхармония на Мендоза. През 1991 е назначен за втори диригент на Симфоничния оркестър на Хайфа, Израел, след което и гост-диригент на Израелската филхармония. Работи като главен диригент на Ashdod Chamber Orchestra (1995-1999), Concepción Symphony Orchestra (2000-2006) в Чили, Salta Symphony Orchestra (2007-2010). Горелик изпълнява длъжността на Музикален ръководител на Аржентинския национален оркестър (2016-2018) и понастоящем осъществява неговия тринайсти сезон като музикален ръководител на Entre Rios Symphony Orchestra.
На сцената се изявява в популярния оперен репертоар: „Риголето“, „Кармен“, „Травиата“, „Бохеми“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Евгени Онегин“, „Отело“, „Фалстаф“, „Сватбата на Фигаро“ на сцените в Сантяго, Буенос Айрес, Сърбия, Словения. Сътрудничи на балет „Бежар“ в Лозана в постановките C’est que  l amour me dit… по музика на Малер, „Пролетно тайнство“ и „Жар птица“ по музика на Стравински, „Пепеляшка“ на Прокофиев в Балтийската опера в Гданск, както още постановките на „Спящата красавица“, „Жизел“ и „Лешникотрошачката“. Има записани два диска за Sony Classical с аржентинска музика. Удостоен е с награди на президента на Чили, както и награда (Konex Price) за изключителен принос в дирижирането през изминалата декада. Понастоящем е и професор по оркестрово дирижиране в Националния университет по изкуствата в Буенос Айрес.