Драмата на Юго “Кралят се забавлява” претворена от Верди в “Риголето“ на сцената в Русе

На 16 май, вторник, от 19 часа, на Голямата сцена в Доходното здание можете да се насладите на легендарната творба на италианския композитор, създадена по либрето на Франческо Мариа Пиаве!

На 16 май, вторник, от 19 часа, на Голямата сцена в Доходното здание можете да се насладите на легендарната творба на италианския композитор, създадена по либрето на Франческо Мариа Пиаве!
Първоначалното заглавие на операта „Проклятието“, по-късно е сменяно няколко пъти. Всесилната политическа и религиозна цензура от онова време се намесва и налага дори някои промени в либретото. Верди остава неотстъпчив и успява да съхрани основния замисъл – как безскрупулната и достигаща до цинизъм власт, води след себе си проклятието, което със силата на възмездието се стоварва върху съдбата на невинните жертви.

Все пак, за да защити авторитета на монархическата институция в Италия, цензурата налага да бъдат променени имената и мястото на действието.
Така крал Франциск I се превръща в херцога на Мантуа, а шутът Трибуле, герой на Франсоа Рабле и на Виктор Юго от „Кралят се забавлява“ – в Риголето. Първоначално е бил наречен Трибулето, по-късно обаче става Риголето, което произтича от френското rigolote – смешен.
Верди пише гениалната музика на операта “Риголето“ едва за 40 дни!
Премиерата на „Риголето“ е на 11 март 1851 в театър „Фениче“ във Венеция и има триумфален успех. Верди е аплодиран буквално след всеки музикален номер. Той остава изключително доволен от своята творба и в едно писмо от онова време споделя „Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво!“.
Само няколко месеца след премиерата си във Венеция „Риголето“ шества с грандиозен успех в театрите на Будапеща, Виена, Прага, Лондон.

В Русе, обаче, „Риголето“ идва век след създаването си – на 21 април 1952 г. с диригент – Константин Илиев и режисьор Михаил Хаджимишев и до днес не слиза от сцената на Русенската опера!

В ролята на Риголето ще се превъплъти баритонът Венцеслав Анасатасов, а като Джилда ще му партнира сопраното Даниела Караиванова. Херцогът на Мантуа ще бъде представен от госта Ивайло Йовчев, Мадалена ще е Петя Цонева, а Спарафучиле – Момчил Миланов.
Диригент е Вилиана Вълчева.
Диригент на хора – Стелияна Димитрова-Хернани
Постановка – Павел Герджиков
Режисьор – Аделаида Якимова-Фурнаджиева
Участват Хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе