„Музика без граници“ с арии и дуети от големите майстори

Петя Петрова, Симона Кодева и Мирослав Георгиев – в белкантовото „Concerto Amoroso“

На 20 май, от 19. 00 часа на сцената на Старозагорската опера в камерния концерт Concerto Amoroso ще прозвучат едни от най-вируозните и бравурни арии и дуети от оперните шедьоври на Моцарт, Росини и Делиб.

Сопраното Симона Кодева и мецосопраното Петя Петрова с вдъхновение се впускат в предизвикателството да представят познати и непознати фрагменти от великото оперно наследство, което са завещали на човечеството тримата композитори. И двете не крият пристрастията си към наситените с ефектни колоратури и фиоритури арии и дуети, към белкантовата линия, която има своята специфика и вокална трудност, но води единствено и само към красивото пеене и удоволствието да се интерпретира и слуша. Певиците са подбрали свои любими арии и дуети, които са свързани с различни периоди от тяхната певческа кариера, а някои от тях ще бъдат изпълнени пред старозагорската публика за първи път.

Пианистът Мирослав Георгиев ще поеме музикалния съпровод, а поетесата Мария Донева ще бъде водеща на концерта.
В програмата на концерта почитателите на операта ще имат възможността да се срещнат с героите и героините от оперите „Семирамида” и „Танкред” на Росини, „Отвличане от Сарая” и „Милосърдието на Тит” от Моцарт, с Лакме и Малика от операта „Лакме” на Лео Делиб, както и с Орфей от операта на Глук „Орфей и Евридика”.

„Винаги съм имала специално отношение към белкантовата музика и по-точно тази на Росини – споделя певицата Петя Петрова. „Огромно удоволствие ми доставя нейното изпълнение и винаги съм я включвала в концертните си и конкурсни програми. В моя репертоар присъстват пет негови опери. Голямо уважение изпитвам към колеги, които се нагърбват с нелеката задача да изграждат и възпитават своя инструмент-гласа, според изискванията на колоратурното пеене. В лицето на блестящата певица и професионалист Симона Кодева срещнах съмишленик и благодарение на нашето сътрудничество ще можем да оживим музикалните страници на рядко чувани произведения в България. На фона на често изпълнявани опери от Верди, Пучини и Вагнер, оперните творби на Моцарт, Росини, Белини за съжаление остават непознати и на заден план. В голяма степен това се дължи на тяхната певческа трудност и невъзможността да се намерят изпълнители, които да съответстват на авторовите изисквания. Така много достойни образци на белкантовата музика остават непознати за широката публика. Стилът известен като Белканто, царува през 18-ти и 19-ти век и се характеризира с подчертана виртуозност, богата орнаментика, голяма подвижност-трилери, големи скокове в целия гласов диапазон и множество украшения ,които служат като главно изразно средство. Сам по себе си този колоратурен стил е пробен камък за изпълнителските качества на всеки певец. Друго предизвикателство от този музикален период и лично за мен като артист са така наречените роли-травести. След изчезването на кастратите, ролите написани за тях се възлагат на певици-мецосопрани поради теситурната близост и припокриване на двата вида глас. Постепенно композиторите от тази епоха започват да пишат ролите на млади подрастващи мъже специално за жени-певици.Такива примери са Керубино, Ромео и др. Тази вече установена традиция се простира и в 20-ти век. В нашата програма всички мои арии и три от дуетите са на мъжка роля, която се изпълнява от женски глас. В този концерт ние сме подпомогнати от пианиста-корепетитор Мирослав Георгиев, който притежава рядкото качество да следва и да съпровожда певеца в трудното му изпълнителско изкуство. Моето желание е, с нашите изпълнения да открехнем вратата към една по-малко позната за съвременниците ни музикална съкровищница.”

Сопраното Симона Кодева:
„Приех с огромна радост и ентусиазъм поканата на скъпата ми колежка Петя Петрова да направим съвместен концерт с арии и дуети от Моцарт, Росини и Делиб. Това са композиторите, които заемат съществено и значимо място в моя репертоар и в чиито произведения моят глас плува сякаш в свои води. Винаги съм изпитвала огромен респект и възхищение към тяхното творчество. Бравурният им стил изисква една съвършена вокална постановка и виртуозна техника,дава възможност на певеца да разгърне изобретателността на фантазията си,да покаже звучността, изравнеността и гъвкавостта на своя глас. Подобен формат концерти са истинско предизвикателство и изпитание за всеки изпълнител. Те са много показателни относно неговия професионализъм, физическа и психическа издръжливост,естетически вкус и познания на съответния стил. Създават усещането за задушевност, интимност, романтика и възвишеност. Те са наслада и вдъхновение както за изпълнителите,така и за публиката и аз искрено се надявам заедно с Петя Петрова, Мирослав Георгиев и Мария Донева да превърнем „Concerto amoroso“ в истински празник за сетивата, преливащ от изящество, финес,красива музика и чувствена поезия.“