Цигуларят Светлин Русев с концерт на Айфеловата кула

 

На 23 май, в зала „Гюстав Ефел“, разкриваща изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица, един от най- популярните ни музиканти ще зарадва почитателите на класическата музика с елегантно, бутиково музикално изживяване. В навечерието на празника на българската култура и писменост, Светлин Русев ще изнесе рецитал с произведения на Й. С. Бах, Н. Паганини, Ф. Вале, П. Христосков, Й. Изаи.
Точно година след последния му парижки концерт със Симфоничния гвардейски оркестър, поканата на Българския културен център там е единствена възможност за почитателите му да го слушат на живо в Париж през 2023.
Кариерата на Светлин Русев е свързана с Франция. Учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а през 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика. Популярни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.

Днес концертира като солист и забележителен камерен изпълнител в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Русев е професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика в различни държави.

Познат на публиката със своята виртуозност, музикална експресивност на изпълнение и елегантен уникален стил, Светлин Русев е свирил в много от най-престижните концертни зали по света, сред които театър „Шатле“, „Концертхаус“, Болшой театър, „Концертхаус“ в Берлин, „Alte Oper“ – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Сънтори Хол“ в Токио и др. Работил е с някои от най-големите имена и е редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, Оркестъра на националното радио на Франция, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри.

От 2011 Светлин Русев свири на Amati-Stradivarius от 1720, предоставена му от Amundi.

Концертът на Светлин Русев на Айфеловата кула е продукция на Българския културен институт в Париж и е посветен на празника на българската култура и писменост 24 май.