„Европа танцува“ на 19 май събира младежки танцови състави от столицата

Елитни младежки и детски танцови състави ще вземат участие в станалия вече традиционен за програмата на „Европейски музикален фестивал“ концерт „Европа танцува“. Тази година събитието ще събере на една сцена млади танцьори от повече от 10 различни състава, като общият брой на участниците в проявата ще бъде над 250. Формации от Националния дворец на децата, Балетна школа „Маша Илиева“ и Дом на културата „Средец“ ще представят подбрана селекция от разнообразни жанрове на танцовото изкуство. Класически и модерен балет, спортни и латино танци, хип-хоп, и разбира се, български фолклор ще забавляват публиката на 19 май от 18:30 ч. на Ларгото в центъра на града. Входът е свободен. Водещ на концерта ще бъде Елица Красимирова, а сценарият е подготвен от Александър Мутафчийски, и двамата – артисти от Националния музикален театър „Ст. Македонски“.

Дом на културата „Средец“ ще се представи с две от водещите си фолклорни формации и с изпълнения на таланти от детската балетна школа „Алиса“. Ансамбъл „Здравец”, ръководен от хореографите Александрия и Георги Стоянови, както и най-старият самодеен фолклорен състав в България – ансамбъл „Средец“ с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев, се нареждат сред емблематичните състави за народна музика в страната. Техните изпълнения се отличават с изключителна чистота, стил, емоционална сила и художествено майсторство.

Възпитаниците на елитната балетна школа „Маша Илиева“, които редовно печелят награди  от международни балетни конкурси, също ще вземат участие в тазгодишния спектакъл „Европа танцува“. За доброто настроение на публиката ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са: детски ансамбъл „Бъдниче“ с ръководител Марек Дяков, школа по хип-хоп и стрийт танци, ръководена от Ивайло Алексиев, танцово ателие „Алегрета“ с ръководител Илина Агова, студио за модерен балет „Цветни мечти“ с ръководители Снежана Бечева и Борислава Бечева – Георгиева, клуб по спортни танци „Стил“ с ръководител Анелия Серафимова, детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ с хореографи Симона Андонова, Борислав Мутафчийски и танцово студио „Макове“ с ръководител Евелина Желева. Всички тези формации имат богата биография с участия в множество концерти, телевизионни предавания, шоу-програми, международни и републикански фестивали и са спечелили високи отличия от конкурси и състезания у нас и в чужбина.

23-то издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. и Министерството на културата на Р. България.

Повече за участниците в концерта „Европа танцува“:

Танцов ансамбъл  „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът  му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  вземат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

Детска балетна школа „Алиса“ съществува от 2010 г. в София, а неин ръководител е  Виктория Стоянова. В школата се занимават деца от 4 до 16  години, които изучават различни направления в модерния балет, придобивайки естетическа и танцова култура, пластика и духовност, които остават за цял живот. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба“, на фестивала на изкуствата „София твори“ 2019 и печели призови  места в състезанията „Утринна звезда“ 2020 и „Ритъмът в сърцето ми“. Балетната школа „Маша Илиева“ е създадена през 1995 година. През годините школата  завоюва своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и елитни балетни училища по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”.

Танцовото ателие „Алегрета“ е създадено през 2013 година от г-жа Илина Агова – магистър по балетна режисура. Занятията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения. Най-способните възпитаници имат възможност да продължат обучението си в танцовата школа „Алегрета“ към Националния дворец на децата. Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.

Студио за модерен балет „Цветни мечти“ е създадено преди повече от 40 години от Снежана Бечева, а през 1997 година към преподавателите се присъединява и Борислава Бечева-Георгиева, възпитаничка на студиото и хореограф с голям размах на творческите търсения. Децата наричат студиото „училище за звезди”, а в него израстват стотици млади таланти, които получават подготовка в широкия спектър от стилове и техники на модерния балет. Формацията има участия в телевизионни предавания, шоу-програми, представителни сборни концерти, международни и републикански фестивали с най-високи отличия и богат награден фонд. Три пъти са носители на първа награда в раздел „Шоу програми” във Фестивала „Европейски музикални дни” в град Бьозел, Германия. През 2019 печели Голямата награда за хореография в раздел „Модерен балет” на Сдружението на танцовите дейци.

Школа за хип-хоп танци и стрийт танци е една от новите танцови формации в Националния дворец на децата и се ръководи от Ивайло Алексиев. В школата се изучават основни движения от всички популярни стилове от стрийт танците – брейк, попинг, локинг, лакинг и хаус. Танцьорите са лауреати на Международния детски фестивал „Млади таланти – 2019“ за изпълнението на  танца „Evolution of hip-hop”.

Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата е създаден през 1989 г. от Анелия Серафимова, която е ръководител, хореограф и консултант на специализирана танцова литература, носител на престижната награда „Златна лира“ за цялостно творчество 2019 г. и международен съдия в периода 2010 – 2019 г.

Балетно студио „Макове“ е създадено през 1946 като детски балетен състав към хор „Бодра смяна“. През годините то се утвърждава като творческа лаборатория за приобщаване на децата към света на балетното изкуство. Ръководено дълги години от Евелина Петева, хореограф и Мариана Георгиева, корепетитор, днес традициите продължава тяхната възпитаничка Евелина Желева, завършила балетна педагогика към НМА ”Проф. П. Владигеров“. В репертоара на студиото, освен класическите, са включени и танци, изразяващи богатите чувства на съвременното дете. БС „Макове“ е носител на златни медали от републиканските фестивали на художествената самодейност, отличия от фестивали и конкурси в Сърбия, Русия, Канада, Швейцария, Италия, Румъния, Гърция, Чехия, Австрия, Германия.

Танцов ансамбъл „Бъдниче“ е основан през 1946 г. с името  „Росна китка“, а през  2003 г.  е преименуван със сегашното си име. Над  100  деца между 5 и 12-годишна възраст всяка година  правят  своите  първи  стъпки  в състава по пътя към изучаването на уникалния български фолклор. В стремежа си да изненада и очарова своята публика, ансамбълът включва танцови произведения от различни етнографски области на България, както и тематични танци с изразен детски фолклорен характер. Танцов ансамбъл „Бъдниче“ е гостувал в Турция  (Анкара, Анталия),  Полша (Краков), Гърция  (Ставрос), България (София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Приморско, Разград, Хасково) и др. Ръководители на състава са Милена  Велинова – хореограф и Марек  Дяков – музикант и композитор, автор на най-новите произведения в ансамбъла.

Представителният ансамбъл „Изворче“ към НДД е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е  през есента на 1961 година от  ст. н. с., д-р Михаил Букурещлиев – известен български фолклорист. Ръководители на танцовия състав са: Рахила Петрова – носител на орден „Кирил и Методий“ и „Сребърна лира“ на СБМТД; Мирослав Славов и Стефана Михова. Вокален педагог е Петя Букурещлиева – Стефанова. Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Изворче“ е носител на орден „Кирил и Методий“, на почетни грамоти и плакети, първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за „Голямата танцова награда на София“ и др. „Изворче“ е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и „Радостта на Европа“ – Белград, Сърбия. Разнесъл е красотата на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Кипър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.