Концерт с неаполитански канцонети в Европейския музикален фестивал

Paese Mio Bello (Страна прекрасна моя) е името на следващото събитие от 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“, в което ще оживее слънчевата красота на италианския фолклор. Концертът предлага вълнуваща среща с музиката на един от най-колоритните италиански градове – Неапол, дал своя важен принос в областта на световното изкуство, история и култура. Събитието, което ще се състои на 31 май от 19:30 ч. в столичния Централен военен клуб, е музикален проект на певците Джани Ламаня, Ана Спанюоло, Патриция Спинози и Лело Джуливо и китаристите Микеле Боне и Паоло Прополи. Концертната програма има амбицията да представи най-доброто от неаполитанския репертоар – песни, които извират от сърцето и мъдростта на народа, усъвършенствани от големи композитори, музиканти, поети и артисти, които ги поднасят обновени във времето, и превърнали се в емблема на Неапол. Мелодиите са понякога сантиментални, понякога задъхани като тарантела, а друг път с акцент върху ритъма, който е водещият при изпълненията с дайре. Столичната публика ще има възможност да чуе тази музика, която създава хармонична атмосфера, богата на емоции и чертае пътищата за развитие на фолклора през различните епохи до нашето съвремие.

Изпълнителите на Paese Mio Bello започват своя артистичен път още в края на миналия век, когато в Неапол се създава цяла школа от певци и артисти, посветили се на изучаването на народната неаполитанска музика. Тази школа се ръководи от Маестро Роберто Де Симоне – музикант, композитор и етнолог, значима фигура за културата на цяла Южна Италия. През следващите десетилетия започва преоткриването на старинни вокални жанрове от региона на Кампания, които, умело преработени от Маестро Де Симоне, правят неаполитанската музика популярна и по света. Всички артисти от квартета имат завидна сценична кариера и множество участия както в родината си, така и по света. Това, което ги обединява, е любовта към националните музикални традиции. Със своите изпълнения те ще пренесат публиката в една автентична атмосфера из малките улички на Неапол, съхранили паметта за древната история и богата култура на града. Техните гласове възпяват хармонията, красотата и надеждата, пресъздадени чрез колоритния фолклор на Южна Италия. В програмата присъстват автентични фолклорни образци, както и по-съвременни аранжименти на стари народни песни, включително и песни на италианските емигранти в Америка от началото на 20-ти век.

Джани Ламаня е роден в Неапол и от 1979 г. в продължение на 17 години е част от музикалната компания на Роберто Де Симоне. От 1991 г. си сътрудничи с неаполитанския композитор и музикант Антонело Палиоти, с когото реализира множество различни проекти. През 1996 г. Ламаня основава асоциацията „diMUSICAinMUSICA“ за разпространение на неаполитанското културно и музикално наследство и за откриване на нови изгряващи таланти сред младите хора в райони с неравностойно положение на непълнолетни. През 1997 г. се присъединява към формацията „Nuova Compagnia di Canto Popolare“, участвайки във фестивала „Сан Ремо“ през 1998 г. с песента Under the veil of the sky. Ламаня е създател и изпълнител в огромен брой вокални концертни събития и проекти, вдъхновени от музикалния фолклор на Италия, в които традициите са в съчетани с нова музика. Идеята за концерт на вокален квартет се ражда през 2018 година, когато Ламаня и неговия дългогодишен колега Лело Джуливо създават ансамбъла, заедно с дамите Анна Спанюоло и Патриция Спинози. Дебютната изява на квартета е на 6 декември 2018 в театъра Politeama в гр. Кивасо.

Лело Джуливо – певец, актьор, мим и многостранна артистична личност, е роден в Неапол през 1957 г. Неговата блестяща кариера започва още на 17-годишна възраст, предимно с изпълнение на фолклорна музика, а по-късно той се утвърждава също в киното и театъра. През 1979 г. се запознава с маестро Роберто Де Симоне и до 1994 г. участва в огромен брой режисирани от него продукции. От 1985 до 1991 г. той е член на формацията „Nuova Compagnia di Canto Popolare“, а от 1991 до 1993 г. е част от спектакъла „Новеченто Наполетано“, режисиран от Бруно Гарофало. Участва в множество концертни събития, играе в пълнометражни филми и телевизионни продукции, в които е работил със световнопризнати артисти като Линдзи Кемп и Мел Гибсън.

Патриция Спинози започва кариерата си като актриса-певица през 1978 г. с участие в театралния спектакъл „L’Opera dei morti di fame“ от Елвио Порта, режисиран от Армандо Пулиезе. От 1988 г. до 1992 г. работи с Маурицио Скапаро, Антонио Календа, Тато Русо (“Операта за три гроша” от Б. Брехт), с Мариано Риджило (“Рибари” от Р. Вивиани) и др. През 1994 г. тя е един от основателите на музикалната формация “Media Aetas”, ръководена от Роберто Де Симоне и участва във всички постановки до 2003 г.

Анна Спанюоло става част от трупата на Роберто Де Симоне в края на 70-те години. Участвала е в множество фестивали в Италия, Мексико, Германия, Франция, Бразилия, Аржентина, САЩ, Англия и др. До 90-те години тя е водеща певица на формацията „Media Aetas“, исторически ансамбъл за популярна музика, чиито концерти се провеждат по целия свят. През април 2012 г. тя участва в „Реквием за Пиер Паоло Пазолини“ на Роберто Де Симоне в театър “Сан Карло” в Неапол. През април 2014 г. тя участва с главна роля в мюзикъла „Sangue Vivo“, режисиран от Марио Атерано, както и в телевизионния сериал за Sky „Gomorra“.