„Наричаха я Учителката. Спомени за Катя Вълева“

Книгата със съставител проф. д-р Юлиян Куюмджиев е посветена на 100-годишнината от рождението на Катя Вълева (1922 – 2002). Изданието е осъществено по проект на катедра „История на музиката и етномузикология“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
Представянето на книгата беше на 25 октомври 2022 г. в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, с участието на студенти от класовете по камерно пеене на проф. д-р Боряна Ламбрева, проф. д-р Галина Апостолова и доц. д-р Ермила Секулинова и на съставителя проф. д-р Юлиан Куюмджиев.

Израснала в Бургас, Катя Вълева учи пиано при известната клавирна педагожка Антоанета Янчева, чиито ученици са още композиторите проф. Лазар Николов и Вера Баева, както и други утвърдени музиканти. Завършва Държавната музикална академия в класа на известния български пианист и композитор проф. Димитър Ненов.
Катя Вълева е дългогодишен корепетитор в Софийската опера и във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Нейната дейност има важно значение за изграждането на поколения български оперни певци – част от най-известните днес вокални педагози и възпитаници на академията, и значителен принос в историята на Софийската опера, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и изобщо в българската музикална култура.
Книгата включва спомени за Катя Вълева от прочути оперни певци, диригенти, режисьори, педагози, между които Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, проф. Благовеста Карнобатлова, акад. Васил Казанджиев, Галина Йончева, Дарина Такова, Живко Пранчев, Кирил Манолов, проф. Павел Герджиков, акад. Пламен Карталов, проф. Светозар Донев, Стефка Евстатиева, Стефка Минева и други. Публикувани са още писма между Катя Вълева и нейният преподавател проф. Димитър Ненов, снимки с посвещения на Катя Вълева от известни музиканти, програми от оперни постановки, в които Катя Вълева е работила като корепетитор, програми от концерти с участието на Катя Вълева.
Публикувани са още писма между Катя Вълева и нейния преподавател проф. Димитър Ненов, снимки с посвещения на Катя Вълева от известни музиканти, програми от оперни постановки, в които тя е работила като корепетитор, програми от концерти с нейно участие.
“ Радвам се, че съумях да събера мемоари на оперни артисти от разнообразни генерации. Тя беше съществена фигура. 20 години след нейната гибел доста нейни сътрудници и другари не престават да я назовават “ учителката „, което е показателно за ролята й в тяхното развиване „, разяснява той в изявление за предаването “ Хоризонт до обед „.
В персонален проект малко хора знаят, че тя е имала доста сложна орис, добави още проф. Куюмджиев. По думите му обаче без значение от компликациите, които извървяват с мъжа й, те “ живяха доста почтено и техният непретенциозен дом постоянно беше цялостен с хора
на изкуството „.
Написването на книгата отне много време – 5 години, тъй като трябваше да се срещна с доста хора, с други да направя връзка, уточни проф. Куюмджиев.
“ Такива персони би трябвало да се помнят. За тях би трябвало да се знае – с какво те са съдействали за българската просвета. Дано повече хора да прочетат книгата“, сподели той.

Нейните ученици
„Научила съм много от нея“, Александрина Милчева
„Пазя скъп спомен за нея“, Анна Томова-Синтова
„Винаги с много голяма любов ще си спомням за нея“, проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева
„Катя Вълева беше авторитет“, проф. Боянка Арнаудова
„Безкрайно съм благодарен на Катя Вълева, в нейно лице имах безспорен и блестящ сътрудник“, акад. Васил Казанджиев
„Срещата ми с нея беше за мен школа“, проф. д-р Галина Апостолова
„Слушахме с отворени уста как Катя Вълева свири Моцарт“, проф. д-р Даниела Дикова
„Такива личности остават като една светлина“, Кирил Манолов
„Щастлива съм, че я познавах“, проф. д-р Маргарита Баснарова
„Никога няма да забравя нейните съвети“, проф. д-р Мария Белчева
„Изпитвам огромен респект към личността на Катя Вълева“, проф. Мила Дюлгерова
„На Учителката – с любов!“, проф. Павел Герджиков
„Катя Вълева – невидимата жрица от оперната сцена“, акад. Пламен Карталов
„Катя Вълева беше „човекът оркестър”, проф. Светозар Донев
„Изключителен професионалист“, проф. д-р Свилен Райчев
„Забележителна личност“, Стефка Евстатиева
„Беше голяма привилегия да имаш час с Катя Вълева“, Стефка Минева

На снимката – Катя Вълева, Любомир Бодуров