“Тоска” на Пучини на 20 май на русенска сцена

С новата постановка на операта „Тоска“ в 165-годишнината от рождението на Пучини, режисьорът Орлин Анастасов предлага съвременен прочит на тази творба, която отново разказва по най-затрогващ начин вечната история за силата на любовта, за ревността, за саможертвата в името на любовта. Тази постановка завладява сетивата с красотата си и оригиналната мултимедийна сценография и 3D-мапинг, сътворени с обич към музиката на Пучини и със завиден професионализъм от художничката Полина Герасимова.

В ролята на Тоска в този спектакъл ще се превъплъти сопраното Владислава Гарвалова, Каварадоси ще бъде Петър Костов, барон Скарпия е Венцеслав Анастасов. Чезаре Анджелоти ще бъде Момчил Миланов, а клисаря – Стоян Стоянджов. Спектъкълът ще дирижира Вилиана Вълчева, хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани. Участват хор и оркестър на Държавна опера – Русе

Владислава Гарвалова

“Възможно е да скандализирам аудиторията, но ако бих била на мястото на Тоска, е много вероятно да постъпя по същия начин! Като цяло всички хора сме изтъкани от светло и тъмно, и притиснати от обстоятелствата, бихме могли да  проявим различни, неочаквани, нетипични за личността ни характеристики. Тоска не е по-различна, аз също…Убийството, което тя извършва, би могло да се тълкува като пристъп на душевно отчаяние, но също би могло да се интерпретира и като незабавен отговор на Вселената към Злото, наказание свише, чрез ръката на силна жена като Тоска! Убийството на Скарпия престъпление ли е или еманация на справедливостта?

Нека всеки си отговори сам!

Ето в тези нюанси на размисъла, намирам и себе си. Моето чувство за справедливост е силно изострено!“

Когато Пучини за пръв път гледа пиесата на Викториан Сарду „Тоска“, в главната роля на която е знаменитата Сара Бернар, в него избухва мощен импулс да напише опера по произведението, и изпраща до издателя Джулио Рикорди своята молба за незабавни постъпки в тази насока.

Макар историята да е измислена, може би много от зрителите не знаят, че местата, които е описал Сарду в драмата, са съвсем реални.

Скъпи русенци и гости на града, заповядайте, за да преживеете една от най-драматичните опери въобще, изпълнена със страсти и крайни емоции – от нежна и всеотдайна любов, през нечовешко отчаяние, до мрачното решение за убийство!

Визията е изключително модерна, режисьорският поглед на световнопризнатия наш артист Орлин Анастасов, е завладяващ и напрегнат!”

Петър Костов

“Тази опера е поставена за пръв път в Рим през 1900 година. Италия е в красивата епоха на ,,Бел Епок”- разкъсването на оковите и повея на свободата, все идеали несъмнено вдъхновили Пучини за написването ѝ. Ситуирана е в историческия контекст на Италия през 1800 година, когато страната е под влияние на Наполеон Бонапарт в периода на Наполеоновите войни и отразява борбата за независимост на италианския народ!

Засегнати са теми свързани с хуманността и идеологията по онова време, както и човешките измерения на любовта, мъката и саможертвата!

Една жена е готова да жертва всичко заради любовта си, като мощно доказателство за това, колко силно и вълнуващо чувство може да бъде тя!

Кавалер Каварадоси се бори за тези идеали и защитава своите убеждения дори с цената на живота си! Той е млад художник, който обича да претворява красотата на света около него, впуска се без страх в героични дела и се стреми към свободата и истината! Неговата любов към знанието и красотата го правят символ на един просветен светъл ум. Критик на жестокостта на властта и застъпник за моралната отговорност на личностите, Каварадоси излъчва страст и любов към живота, които са чудесно предадени от мощта и красотата на Пучиниевата музика!

Тези измерения на човешките чувства са драматично подчертани  като нещо преходно, което може да бъде унищожено от смъртта!

,,Тоска“ е вдъхновяващо произведение за всички онези, които търсят светлина в тъмнината и се борят за своята свобода и достойнство!

Младият и все още неизвестен Карузо е един от първите изпълнители на тази емблематична за тенорите роля с две запомнящи се арии! Самият композитор посреща Карузо с думите ,,Кой ви изпрати при мен, Господ ?!“

Не пропускайте шанса да изживеете едно музикално пътешествие, което ще ви остави без дъх!”