Избрано от Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио – „На опера в събота“

Тази вечер 20 май 2023 предстои излъчване на документален запис от съботните радиоматинета на Метрополитън опера в Ню Йорк от сезона 2022-2023. Миналата събота 13 май под палката на Паоло Кариняни прозвуча спектакълът на „Аида“ – оперната драма на Джузепе Верди, величествена и трогателна история за забранената любовна в древен Египет.
В главната роля на поробената етиопска принцеса Аида е младата американска надежда Лия Крочето, неин партньор е тенорът Хорхе де Леон, като египетския военачалник Радамес, в когото тя се влюбва. Звездният състав се попълва с мецосопраното Олеся Петрова – като Амнерис, дъщерята на фараона и непримиримата съперница на Аида, баритонът Георге Гагнидзе е Амонасро, царят на Етиопия, а бас-баритонът Кристиан Ван Хорн е върховният жрец Рамфис.

Премиерата на творбата е на 24 декември 1871 г., композиторът я пише специално за новооткрития оперен театър в Кайро. Затова и не е учудващо, че сюжетът е нетипичен и екзотичен за италианския майстор. Историята е замислена от френския египтолог Огюст Мариет, но Верди не иска да пише гранд опера в парижки стил и затова избира за свой либретист Антонио Гисланцони. Със сигурност обаче остават някои характерни белези за френската гранд опера – балетни номера, възможности за визуален спектакъл, огромни музикални сили и оркестрова звучност. Партитурата на Верди е разкошен образец за екзотика и романтизъм. И, разбира се, не иска пресъздаване на автентичния звук на древен Египет и неговата музика, а по-скоро търси с музикалния език да предизвика подобно усещане.
Постановъчният екип включва режисьор Соня Фризел, сценограф – Джани Куаранта, костюмограф – Дада Салигери, хореограф – Алексей Ратмански.

Водеща на оперната вечер на програма „Христо Ботев“ ще бъде Даниела Найденова.

Снимки: Marty Sohl / Met Oper