“Музикалната драма „Стон или трагедиета на Яворов“ с премиера на 29 май

На 29 май от 20 ч. на сцената на Летен театър в Парк „Аязмото” Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла на най-новата музикална драма на композитора Любомир Денев „Стон или трагедиета на Яворов“. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев. В двата състава участват: солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова, Мериам Шамс –  Лора, Яница Нешева, Анастасия Алтухова – Мина, Игнат Желев – Съдия, камерен дамски хор, струнен камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Мирослав Георгиев – пиано. Спектакъла ще дирижира самият композитор Любомир Денев. Операта ще бъде изпълнена в Чирпан в къщата-музей „П.К. Яворов” на 31 май, а в столицата на 2 юни в театър „Азарян” в НДК, в рамките на ММФ „Софийски музикални седмици“.

Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България – Пейо Яворов и сложните отношения в любовния триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край. Авторите (либретист Бойко Илиев, композитор Любомир Денев), намират високия емоционален градус и преживяванията на героите подходящи за претворяване на сцена именно в жанра на камерната опера, която със средствата на ярко вокално изпълнение в съчетание със затрогващата звучност на струнните инструменти дава големи възможности за разкриване на най-съкровените терзания на тези изстрадали души. В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела 2013-14 г. (поверени на говоряща роля – Съдията) с подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли. Интересен драматургически ход е вмъкването на дамски камерен хор, изпълняващ ролята на Ангелите – контрастиращ коментар в традицията на древногръцките трагедии. Композиторът поверява главната роля – Пейо на баритонов глас, Лора – мецосопран, Мина – сопран, инструменталният съпровод е оркестриран за пиано и струнен оркестър. Музиката съдържа разнообразие в съчетанието на типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20-ти век танцови жанрове, както и подчертана съвременна театралност.

„Държавна опера-Стара Загора е единствената у нас, която развива камерната опера” – припомни на пресконференция в Пресклуб на БТА днес директорът Огнян Драганов, който е и режисьор на „Стон или трагедията на Яворов”. Той каза още, че творчеството на Яворов е огромна разтворена книга и че е предизвикан от душевния катарзис, което то предизвиква.
„Основен акцент в тази камерна опера е именно творчеството на Яворов, което е на ръба на реалното и нереалното. В операта има вплетени и стихове от Мина и писма на Лора, юбимите жени на поета. Камерната опера е преживяване – тя е съчетание на театър и музика. Тук показваме различното отношение към любовта”.

Композиторът Любомир Денев е бил впечатлен от театралната пиеса „Часът на синята мъгла” и е поискал от режисьора Бойко Илиев да я трансформира в либрето за опера.
„Аз смятам, че съвременната опера трябва да бъде силно театрална. Работих по либретото на Бойко Илиев, променях диалози в мерена реч…Наричам „Стон или трагедията на Яворов” музикална драма. В нея има много актьорско пеене, речитативи, съвременен начин на звукоизвличане. Артистите, с които работим, са изключително податливи и много талантливи. Произведението е 90 минути, в 6 картини и епилог, тече като едноактна опера. Изключително съм впечатлен, че Старозагорска опера се интересува от съвременно творчество” – каза още на пресконференцията Любомир Денев.

На снимките: Огнян Драганов и Любочир Денев на пресконференция;