Оперетата „Царицата на чардаша“ отново на сцената в Благоевград

Премиерните спектакли ще бъде на 30 май и 7 юнси, а на 8 юли камерна опера Благоевград ще гостува в Банско. Спектаклите ще бъдат на Централния площад.

„Царицата на чардаша” е не само абсолютен връх в музикално-сценичното творчество на Имре Калман, но заема подобаващо място и сред най-прочутите оперетни шедьоври: „Орфей в ада” и „Хубавата Елена” от Жак Офенбах, „Прилепът” и „Цигански барон” от Йохан Щраус, „Веселата вдовица” и „Страната на усмивките“ от Франц Лехар, които и до днес са синоними на жанра и негови класически еталони. Грандиозният й успех се дължи на вечната драматургична формула: въздействащ сюжет (реплика на Вердиевата „Травиата“), в комбинация с шлагерни мелодии и изненадващ микс от модерни за времето ритми – възпламеняващия унгарски чардаш. Либретото е на Лео Щайн и Бела Йенбах.

Премиерата на „Царицата на чардаша“, състояла се в разгара на Първата световна война на 15 ноември 1915, във виенския „Йохан Щраус театър“, преминава при небивал успех, какъвто композиторът и неговите либретисти едва ли са очаквали. До лятото на 1917 година са изиграни над 500 представления, а в края на войната бройката им надхвърля 2000 – само във Виена. Най-големите световни музикални сцени буквално се надпреварват да поставят шедьовъра на Калман и до началото на 30-те години цифрата на изиграните представления надхвърля 30 000!

С премиера на „Царицата на чардаша“ на 15 декември 1918 г., се открива и първият професионален оперетен театър у нас – „Свободен театър“. И от този момент нататък, оперетата продължава да триумфира по българските музикални сцени, като се превръща в любимо репертоарно заглавие.

Емблематична за Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ (днес ДМБЦ), остава постановката на хореограф-режисьора Богдан Ковачев, която след премиерата си през 1974 година, се задържа на сцената в продължение на цели 24 сезона (до края на 1997 година). В главните ролите са именитите оперетни солисти от т.нар. „сребърно поколение“ на театъра: Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Донка Шишманова, Арон Аронов, Людмила Чешмеджиева, Хрисанд Бъчваров, Александър Балабанов. За постановката е ползвана версията на либретото, специално създадена за унгарската оперетна легенда – Ханна Хонти. На същия вариант на либретото, се базира и новата постановка на Камерна опера Благоевград.

Първата постановка на „Царицата на чардаша“ в Камерна опера е на 19.01.1991, с гост-режисьор Стефан Трифонов и под майсторската палка на Росица Баталова.

През 2023 г. режисьор на заглавието е Георги Динев – изявен оперен и оперетен режисьор, певец и актьор.

Постановъчен екип:

Диригент – Красимир Топалов

Режисьор – Георги Динев – гост

Сценограф – Иван Токаджиев – гост

Костюми – Яна Дворецка, Селин Миткова – гости

Хореограф – Силвана Ханджийска – гост

Концертмайстор – Стоил Богданов

Дизайн предпечат – Огнян Георгиев

Корепетитори – Милена Томанова, Инна Диловска.

Участват:

Албена Чобанова – гост,

Лилия Илиева–Михайлова – гост,

Велин Михайлов – гост,

Станислав Кимчев – гост,

Солисти на Камерна опера:

Юрий Николов,

Венера Мелеки,

Ботьо Янчев.

С участието на Танцов клуб „Силвана денс“.

Оркестър на Камерна опера Благоевград.

Георги Динев е роден в Ямбол. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ /1997 година/ с „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Боньо Лунгов. През 2005 година завършва „Музикално-сценична режисура“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Магистър по „Артмениджмънт“ от 2015 година в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Артист–солист е от състава на Държавна опера Стара Загора. От 2016 г. е режисьор в Държавна опера Пловдив, чест гост е на оперите в Бургас, Русе и Варна.

Георги Динев е режисьор на постановките: „Трубадур“ на Верди, „Кармен“ на Бизе, „Прилепът“ на Щраус, „Веселата вдовица“ на Лехар, „Бал в Савоя“ на Абрахам, на концерт–спектаклите: „Viva l’operetta“ на Античен театър Пловдив през 2016, 2017, 2018, 2020, „Фантомите на мюзикъла“ – на сцената на Държавна опера Стара Загора и „Мюзикълите на Холивуд“ – Опера Пловдив. Като оперен и оперетен певец е изпълнил ролите: Неморино от „Любовен еликсир“ (Доницети), Алфред от „Травиата“ и Радамес от „Аида“ (Верди)  на Летния фестивал в Бремен през юли 2021, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“, Каварадоси от „Тоска“, Калаф от „Турандот“ на Пучини. На сцената на Държавен Музикален театър „Стефан Македонски“ е изпълнил: Бони от „Царицата на чардаша“ и Тони от „Принцесата на цирка“ (Калман), Бебз от „Лелята на Чарли“ (Фелцман), Иван от „Българи от старо време“ (Карастоянов) и други.