„Спящата красавица“ на Чайковски озарява сцената

Колко поуки ни носят приказките!

От любимата история на Шарл Перо за Спящата красавица неизменно разбираме, че колкото и дълго истината да е приспана от злото, тя винаги се пробужда в пълния си блясък, за да възтържествува заедно с доброто и любовта!

В специално обръщение към публиката си Русенската опера кани своята публика на 25 май, четвъртък, от 19 часа в Доходно здание. Балетът ще представи „Спящата красавица“. Точно преди 135 години, на същата дата, П. И. Чайковски получава предложението да напише музика за балет за голяма нова продукция на Имперския театър в Санкт Петербург, по любимата приказка на Шарл Перо. Идеята, която директорът на театъра споделя с композитора, вдъхновява Чайковски и разпалва до краен предел творческото му въображение. Така в последното действие оживяват герои от различни приказни истории на писателя – Котаракът в чизми, Червената шапчица, в приказката преплитат силите си феи, магически скъпоценни камъни, прелита и вълшебната синя птица!

Именно “Спящата красавица” е едно от любимите заглавия на балета на Държавна опера – Русе, което артистите представят с радост пред русенската публика!

Хореографията е на Мариус Петипа, постановката и режисурата на Калина Богоева, а сценогафията и костюмите са на Иван Савов!

В ролята на Аврора ще се превъплъти примабалерината Станислава Караджова – Пенчева, принц Дезире ще бъде Масаки Такада, а като Фея Люляк  ще дебютира японката Нанами Иноуе. Фея Карабос ще представи Ирена Барбукова.

Освен солисти и ансамбъл от Балета на Държавна опера – Русе, в спектакъла участват и ученици от НУИ „проф. Веселин Стоянов“!