„Киара и Серафина“ или „Пиратите“ е опера в две дейъствия от Гаетано Доницети с либретисто от Феличе Романи, вдъхновено от мелодрамата „Цистерната“ на Рене Шарл Гилбер дьо Пиксекур.

Премиерата е в „Ла Скала“ в Милано на 26 октомври 1822 г. и това е първата опера на композитора, която се представя в миланския театър. По това време той е на двадесет и пет години. За жалост творбата няма успех, а композиторът трябва да чака цели десет години, за да види отново своя опера на тази сцена и това е „Уго, графът от Париж“. Поръчката за Доницети от прочутия театър идва след успеха на „Анонимното писмо“ в Неапол. Така се събират Доницети и най-известният по това време либретист Феличе Р|омани. Но последният е известен и с това, че никога не успява да завърши работата си в срок. Това се случва и този път – обещава да предаде либретото след седем седмици, но три седмици преди премиерата композиторът разполага само с първо действие. Така Доницети има само две седмици да напише операта. Публиката не остава доволна и след предвидените дванадесет представления потъва в забрава.
На 4 декември 2022 г. под диригентството на Сесто Куатрини с участието на студенти от Академията на Миланската Скала „Киара и Серафина“ бе представена с режисурата на Джанлука Фаласки. Партията на Киара изпълни Александрина Михайлова.

Действащи лица
Киара, сопран
Серафина, мецосопран
Дон Рамиро, влюбен в Серафина, тенор
Пикаро, слуга на Дон Фернандо, баритон
Лизета, контраалт
Аньезе, слугиня в замъка Белмонте, мецосопран
Дон Фернандо, тенор
Дон Алваро, говорна роля
Дон Мескино, говорна роля
Дженаро, пират, говорна роля
Спалатро, пират, говорна роля

Съдържание
Действието се развива в Майорка по време на войната на Карл V срещу Алжир.
Предистория
По време на войната срещу алжирците капитанът на кораба Дон Алваро се качва на борда, водейки със себе си най-голямата си дъщеря Киара, но са заловени и хвърлени в затвора. Могъщият дон Фернандо убеждава двора в предателството на дон Алваро и получава попечителството над другата му дъщеря Серафина, за която иска да се ожени, за да получи богатото наследство. Но младата жена е влюбена в Дон Рамиро, който й е предложил брак.

Първо действние
На плаж в Майорка хората ловят риба за сватбата между Дон Рамиро и Серафина, дъщеря на Дон Алваро и сестра на Киара. Изведнъж се надига буря и разпръсква тълпата. След бурята се появяват двама корабокрушенци. Това са Дон Алваро и Киара. Без да бъдат разпознати, те са спасени от недоверчивия дон Мескино, Лизета и майка й Агнезе, пазители на изоставения замък Белмонте, където решават да заведат дон Алваро.
Малко след това някои пирати пристигат на плажа, включително Пикаро, старият хитър слуга на Дон Фернандо, с когото той се споразумява да спре сватбата на Серафина. Той ще се престори на баща на момичето и ще я отведе в Мадрид с извинението, че иска от краля прошка. В Белмонте, за където всички са се запътили, пиратите използват цистерната на замъка като тайно убежище. Лизета възпява героичните дела на Дон Алваро, изобразени във възпоменателна статуя. Пикаро също влиза в замъка със Серафина, която е покрита с воал, за да скрие самоличността си. През нощта Пикаро тръгва да търси тайния проход, който води до цистерната. Когато разбира, че е шпиониран от Киара и Дон Алваро, той се преструва на изненадан и успява измамно да заключи Киара в една стая, след което завлича Серафина, която не подозира нищо, в резервоара, докато всички се втурват към Киара, която вика за помощ.

Второ действие
В тъмнината на цистерната пиратите се чувстват в капан, защото пътят, водещ към морето, е затворен. Постепенно някои от главните герои влизат, преследват се и се губят в тунелите. Когато Киара успява да намери сестра си, тя разкрива измамата на Пикаро, който противно на всички очаквания решава да смени страните и да помогне на двете млади момичета, които, останали сами с Лизета, не знаят дали да се доверят или не на пирата. Но Пикаро е искрен и се завръща с подкрепленията на Дон Рамиро и някои войни, готови за битка с корсарите, които са победени. Всички стигат до плажа, за да празнуват. Няма я само Киара, която се е върнала при цистерната с Пикаро, за да възстанови доказателствата за невинността на Дон Алваро, който най-накрая е оневинен.