„Крадливата сврака“ от Джоакино Росини, спектакъл от международния музикален обмен

Цветелина Начева ни кани тази събота, 27 май 2023, от 20 часа по програма „Христо Ботев“ да чуем спектакъла на „Крадливата сврака“ на Джоакино Росини от Виена, състоял се на 16 ноември 2022 г. в „Театър ан дер Вийн“.
Пернат крадец, невинна слугиня, осъдена на смърт и корумпиран властен политик – това са главните герои на сериозно комичната опера на Росини, чиято увертюра с барабани и соло на обой е едно от най-известните произведения в историята на музиката.
La gazza ladra (Крадливата сврака) се развива във време на големи социални катаклизми в Европа. Когато Нинета е обвинена в кражба на сребърни прибори, верига от нещастни обстоятелства първоначално отдалечава щастливия край, обещан от оперния жанр „semiseria“. Що за свят е този, в който могат да бъдат екзекутирани за предполагаема кражба на лъжица? С операта на Росини, чиято премиера е през 1817 г., режисьорът Тобиас Крацер прави своя дебют във Виена и проследява несигурността на хората в един политически и социално дестабилизиран свят.
„Росини се опитва да се справи със социалната ситуация с хумор и в същото време това произведение е и дистопична чернова. Във времена на несигурност дистопичните филми и романи, като Докладът на прислужницата или Игрите на глада, стават много популярни. Такива антиутопии и сатири са вечни, тъй като художниците реагират на неясните политически условия. За мен „Крадливата сврака“ е ключово произведение за Росиниевата композиционна естетика“, казва Тобиас Крацер. И продължава: „Свраката също трябва да стане конкретен герой. … Още в увертюрата показваме света през нейните очи. Свраката почти се припокрива с композитора Росини: тя гледа на света без морална преценка. …Тя винаги гледа там, където нещо блести, тя също вижда какво се случва, но не го оценява. … Ако Росини имаше хералдическо животно, мисля че щеше да бъде свраката“.
В постановката на сцената на Театър ан дер Вийн от настоящия сезон участват грузинското сопрано Нино Мачаидзе в главната роля на Нинета, Фабио Капитанучи, Марина де Лисо, Максим Миронов, Паоло Бордоня, Нахуел ди Пиеро, Диана Халер, Рикардо Бота и др., хор „Арнолд Шьонберг“ и Радио-симфоничния оркестър на ОРФ. Диригент е Антонино Фолиани.

Снимки: Monika Rittershaus, ФС на „Театър ан дер Вийн“