Първата вечер с музиката на Петър Ступел е на 1 юни, когато ще бъде представен мюзикълът „Баща ми бояджията“

Идеята за сценичната  реализация на „Баща ми бояджията“ е на режисьора Пламен Карталов, за да се продължи живота на едно изключително творчество, на един филм – мюзикъл с легендарни български артисти. Цяла серията от хитови мюзикъли със световна слава са поставени на сцената на Софийската опера като „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза“, „Фантомът на операта“, „Мама миа“, „Клетниците“ и „Шрек“. „Баща ми бояджията“ има първата си сценична версия на 27 септември 2021 г.
„Поклон и уважение към авторите на музиката Петър Ступел и Константин Драгнев, към автора на сценария Васил Цонев, към поета Кръстьо Станишев и към създателите на филма „Баша ми бояджията“ с режисьор Стефан Ив. Димитров, хореограф Богдан Ковачев, художник Николай Сърчаджиев и диригент Вили Казасян, вдъхновили ме за постановката на първата сценична версия на мюзикъла“, казва Пламен Карталов
За постановката на „Баша ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде макар и за кратко винаги в духа на спектакъла.
В сценичната интерпретация се включват Александър Георгиев, Калин Душков, Ангел Христов, Димитър Станчев, Красимир Динев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Рада Тотева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др.
Шесте момчета са талантливите солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев. На пулта застава Светослав Лазаров, участват хорът и оркестърът на Софийската опера и балет, диригент на хора Виолета Димитрова, хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.

Във връзка със сто годишнината от рождението на Петър Ступел ще има и една световна премиера на 25 юни на първата елекроакустична опера „Страната на сънищата“ от Албена Петрович-Врачанска и Мануела Бончева. Постановката ще е на Ванеса Петкова, ще дирижира Жорж Димитров. В основата на историята е прочутата песен „Аз съм сънчо“ с музика на Петър Ступел и текст от Димитър Спасов.
Събитието се осъществява съвместно с международния фестивал „Софийски музикални седмици“.
Петър Ступел (27.04.1923-30.11.1997) завършва ДМА (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с пиано при проф. Андрей Стоянов през 1947 г. Специализира композиция и камерна музика при Л. Вайнер и П. Кадоша в Музикалната академия “Ференц Лист” в Будапеща. След завръщането си в България започва работа като музикален редактор в детска редакция на радио София, асистент е по хармония в ДМА, композитор е в Ансамбъла за песни и танци на БНА, след това и музикален редактор в “Балкантон”. Пътят му продължава като главен редактор на музикална редакция в БНТ. От 1980 г. до смъртта си е директор на Международния фестивал “Софийски музикални седмици”.
Петър Ступел е автор на много детски песни, детска оратория; оперети; зва филмови мюзикъла, детски мюзикъли; музика към театрални постановки и филми и др. Приносът му за формирането на българската естрадна и детска песен е значителен, а много от лиричните му песни ще останат като образци на българската забавна музика от 60-те. Забавна музика пише още през 40-те години, когато създава редица песни по стихове на Радой Ралин и други млади поети.
С голяма популярност се ползват негови песни из филми като “Замълчи, замълчи”, която изпълнява Маргрет Николова от филма “Любимец №13”, “Любовта е море” изпълнявана от Лияна Антонова отфилма “Старинната монета”; „Закъснели срещи“ в изпълнение на Мария Нейкова и Михаил Белчев от филма „Мъже в комендировка“; песните към пиесата на Валери Петров “Когато розите танцуват”; музиката към телевизионния сериал “На всеки километър” съвместно с Атанас Бояджиев; музика към филмите „Бъди щастлива, Ани“, „Специалист по всичко“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Капитан Петко войвода“; музиката към филмовия мюзикъл “Баща ми бояджията”; песните “Снегът на спомена”, “Веселина”, “Обичам те когато” и др. Автор е и на едни от най-популярните детски песнички “Зайченцето бяло” и “Лека нощ деца”, която десетилетия се излъчва по БНТ. Творчеството му е отличавано с най-високи награди. Многократно е издавано на грамофонни плочи, записвано в БНР и БНТ, забавните му песни са издадени в 2 албума (1981, 83 г.).

Снимки: Софийска опера и балет