На 29 май в Стара Загора се състоя световнвата премиера на операта на Любомир Денев посветена на живота на Пейо Яворов.

На 31 май спектакълът беше представен в Чирпан, родния град на твореца в къщата-музей „П.К. Яворов”. Поканата за гостуването в София е на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.
Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев. Участват: солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова – Лора, Яница Нешева – Мина, Игнат Желев – Съдия, камерен дамски хор, струнен камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Мирослав Георгиев – пиано. Спектакъла ще дирижира самият композитор Любомир Денев.
Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България – Пейо Яворов и сложните отношения в любовния триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край.

Авторите намират високия емоционален градус и преживяванията на героите подходящи за претворяване на сцена именно в жанра на камерната опера, която със средствата на ярко вокално изпълнение в съчетание със затрогващата звучност на струнните инструменти дава големи възможности за разкриване на най-съкровените терзания на тези изстрадали души.
В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела с подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли. Интересен драматургически ход е вмъкването на дамски камерен хор, изпълняващ ролята на Ангелите – контрастиращ коментар в традицията на древногръцките трагедии. Композиторът поверява главната роля – Пейо на баритонов глас, Лора – мецосопран, Мина – сопран. Инструменталния съпровод е оркестриран за пиано и струнен оркестър. Музиката съдържа разнообразие в съчетанието на типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20 век танцови жанрове, както и подчертана съвременна театралност.

Любомир Денев– композитор, диригент и джаз пианист, е възпитаник на Софийското музикално училище, което завършва с ударни инструменти при проф. Добри Палиев (1971 г.). Продължава в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ с две специалности – оркестрово дирижиране и композиция. Още като студент си създава име на оригинален и активен джаз пианист и композитор. Със своето трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Работи десет години като диригент в Музикалния театър „Стефан Македонски“. Специализира композиция при проф. Анатол Виеру.
Твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и за театър, телевизия и кино.
Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония.
Носител е на няколко международни награди за композиция, както и на Аскеер 2001; „Кристална лира“ за джаз, 2006г.; „Златна ракла“ 2006 за музиката към филма „Врабците през октомври“ и др.

Снимки: Държавна опера Стара Загора