Директно от Метрополитън опера – „Вълшебната флейта“

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на „Вълшебната флейта“ от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях се присъединяват баритонът Томас Олиманс като ловеца на птици Папагено и сопраното Ашли Емерсън в ролята на неговата любима Папагена. Съставът се допълва от Катрин Люик и Стивън Милинг, които се преобразяват съответно в яростната Царица на нощта и мистериозния върховен жрец Зарастро. Начело на хора и оркестър на Метрополитън опера застава Натали Щутцман.
Водещата Калина Томова ще бъде в студиото, за да разкаже всички интересни подробности за спектакъла и изпълнителите.

Този сезон присъствието на Моцарт в програмата на театъра е изключително осезаемо – през есента публиката имаше шанс да чуе „Идоменей“, след това по време на коледните празници беше представена съкратена версия на английски език на „Вълшебната флейта“.
През месец май пък звуча любимият на публиката „Дон Жуан“, за да стигнем до цялостното изпълнение на последната опера на Моцарт, представена на немски език и преобразена в нова постановка, дело на Саймън МакБърни.
След премиерата, която се състоя на 19 май, музикалните критици се надпреварваха да сипят суперлативи за новата продукция, като някои от тях не се поколебаха да я нарекат най-добрата постановка на опера от Моцарт, на която са били свидетели.

Изпълнителски състав:
• Памина – Ерин Морли (сопран)
• Тамино – Лорънс Браунли (тенор)
• Царицата на нощта – Катрин Люик (сопран)
• Зарастро – Стивън Милинг (бас)
• Папагено – Томас Олиманс (баритон)
• Папагена – Ашли Емерсън (сопрано)
• Моностатос – Брентън Раян (тенор)
• Говорител – Харолд Уилсън (бас-баритон)
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Натали Щутцман

Снимки: Karen Almond / Met Opera, от сайта на програма „Христо Ботев“.