Центърът на Бергамо ще се превърне в огромна сцена на открито.

Ше бъдат представени над сто събития, мултидисциплинарни проекти, които съчетават музиката на композитора и различни форми на изкуството – филми, литература, поп музика, уличен театър, графити, съвременен танц, куклени спектакли, конференции, DJ сетове, рап, бийтбокс, хорови и инструментални концерти.
Фестивалът, посветен на Гаетано Доницети се провежда от 16 ноември до 3 декември.
Това е най-ярката проява на Фондацията на театър „Доницети“, която си поставя за цел да опазва и разпространява огромното музикално наследство на композитора, оставено на град Бергамо от неговия най-велик гражданин. Под артистичното ръководство на Франческо Микели се провеждат задълбочени музикологични изследвания с главно действащо лице Паоло Фабри, които се включват в подготвяните продукции. Участници в събитията са световноизвестни певци, диригенти, постановъчни екипи. Музикалното ръководство е поверено на Рикардо Фрица.

Изданието на фестивала, посветен на творчеството на Гаетано Доницети, тази година ще бъде специално и заради факта, че Бергамо и Бреша са европейски културни столици.
С нова продукция акцент се поставя върху най-прочутата опера на композитора „Лучия ди Ламермур“.
В театър „Доницети“ ще се играят две рядко поставяни опери. На 17, 25 ноември и 3 декември ще бъде представена „Вселенският потоп“ (Il diluvio universale), а на 19 и 24 ноември – „Алфред Велики“. За първи път в новите времена ще има едно специално издание на фарса „Малкият композитор на музика“ от Джовани Симоне Мейр на 2 декември.

Откриването ще бъде с „LU OpeRave“ в която музиката на Доницети среща електронния звук и новите тенденции. (16, 23, 30 ноември) Заглавието събира най-известната опера, от която авторите на този експериментален проект са се вдъхновили, електронен звук и най-нови технологии. Част от спектакъла ще бъде и активното включване на публиката в действието.

Първото оперно заглавие е „Всемирният потоп“ – трагично свещенодействие с диригент Рикардо Фрица, режисура, сценография и костюми от MASBEDO. Участват солисти, хорът при Академията на Миланската Скала и оркестърът на театър „Доницети“.

Следва героичната драма „Алфред Велики“ с диригент Корадо Роварис, солисти, хор на Унгарското радио и оркестъра на театър „Доницети“.(19,24.11)

Третата постановка е френската версия на „Люси дьо Ламермур“ (Lucie de Lammermoor), която самият композитор създава. Представена е в Париж през 1839 г. и предизвиква такъв фурор, че ръководството на театър „Ренесанс“ му поръчва още две опери, първата от които е „Ангелът от Нисида“.

Другата опера е закачлив фарс по музика в две действия на Джовани Симоне Мейр на 2 декември – „Малкият композитор на музика“ в постановката на Франческо Микели и със студенти от Bottega Donizetti. Тя е подпомогната от различни институции в Бергамо.
От началото на деветдесетте години на миналия век в Бергамо се провеждат тържества, които представят негови опери, но също и изследвания върху творчеството на неговия учител Симон Мейр.

От 2015 г. артистичен директор е Френческо Микели, който превръща фондацията в просперираща организация. В основата на инициативите са международният оперен фестивал и Нощта на Доницети. Първият се провежда всеки ноември. Второто събитие е през месец юни, когато улиците и площадите на града се завладяват от неговото творчество. През 2017 г. група туристически оператори създадоха инициативата Visit Donizetti, която насочва туристите да открият композитора – родната му къща, която е до музея на Доницети, различни други подробности, свързани с Маестрото.

„Светът се нуждае от Гаетано Доницети днес повече от всякога. Съвременният живот – екстремен, необятен и емоционален – може най-накрая напълно да е готов да приеме посланието на Гаетано Доницети. Уместно е хората от Бергамо да се заемат със задачата да разпространят неговите революционни слова“, казва Франческо Микели, артистичен директор на оперния фестивал Доницети.