Софийската опера за първи път ще бъде един от градовете – домакини на предварителните кръгове на големия оперен конкурс „Вердиеви гласове“ заедно с Парма, Милано, Виена, Палермо, Валенсия, Буенос Айрес и Батуми.

59-то издание на „Вердиеви гласове“ ще се състои в Театро Верди в Бусето, Италия от 8 до 15 септември. Форумът включва 3 тура, като заключителният гала-концерт на лауреатите ще бъде в родната къща на Джузепе Верди в Ле Ронколе.
Предварителният тур в София ще се проведе на 12 и 13 юни от 11 часа в зала  „Тържествена“ на Софийската опера. В журито ще бъдат Матео Паис, артистичен координатор на фондация „Артуро Тосканини“, акад. Пламен Карталов, режисьор и директор на Софийската опера и световноизвестния бас Орлин Анастасов. Конкурсът е отворен за певци на възраст от 18 до 38 години.
Ето какво сподели Орлин Анастасов:
Много съм щастлив, че бях поканен от новото ръководство. Това е петдесет и деветото издание. Това е стар и много реномиран конкурс. От тази година има ново ръководство, което ме покани аз да участвам в селекцията на младите певци за България и съседните държави, и за Грузия, и целия регион там. Напоследък от Грузия и Армения излизат много интересни гласове. Тук ще бъдем с акад. Карталов и Матео Паис, който е един от организаторите на конкурса. Но в Грузия ще бъда сам. Това е голяма отговорност и същевременно комплимент. Явно ме свързват с вердиевия репертоар, който винаги е заемал деветдесет и пет процента от репертоара ми. С тях имаме грандиозни планове за догодина, но не е още времето да ги разкривам. Конкурсът е феноменален, а мога да го кажа, защото познавам всички конкурси. От тази година започват с един иновативен елемент. Финалният тур ще бъде и работа с режисьор, защото искат да оценяват хората не само според гласовите възможности, а и според това как реагират на работа с режисьор. Не е необходимо някой да е феноменален глас. Може да направи впечатление с актьорско присъствие и да получи добри предложения.
По време на конкурса журито е шест, седем членно, а за финала идват тридесет, четиридесет артистични директори от цял свят. Идват, за да чуят, и това, което им хареса ще предлагат работа. Откриват се огромни възможности за младите изпълнители.
Бих посъветвал хората да се явяват на този тип конкурс, който отговаря на нивото им. Конкурсите са нож с две остриета. Той може да е много сериозен, но може и да не е обективен. Някой млад певец може да отива с големи надежди и с феноменален глас, но нищо да не спечели. Трябва внимателно да се подбират конкурсите. Не да се участва заради самото участие.