На 6 юни на специална пресконференция Софийската опера и балет представи летните си фестивали – „Опера в парка“ (24.06 – 29.07), „Музи на водата“ (14.07 – 27.08), Вагнеровия фестивал (8 – 30.07 и „Опера на върховете“ – Белоградчишки скали (4 – 12.08).

Присътваха директорът Пламен Карталов,  Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ към Столична община, д-р инж. Даниела Христова – заместник кмет по образование, култура, социални дейности, спорт и интеграция на район Панчарево, сценографът Ханс Кудлих, костюмографът Християна Михалева-Зорбалиева, режисьорът Юлия Кръстева, примабалерината Боряна Петрова, много оперни певци, които в момента подготвят спектаклите за Вагнеровия фестивал, на който ще бъдат представени седемте опери, които са в репертоара.

Срещата започна с емоционална видеопокана от Камарзенгера на Австрия и почетен член на Софийската опера басът Курт Ридл, който изказа възхищение от работата си с българските певци.

Маестро Пламен Карталов отбеляза, че в дългата история на националната опера в последните години солистите, хорът, оркестърът и балетът правят завой от традиционната италиано-руско-френско-българска класика. Той припомни, че през различни години са правени няколко постановки на Вагнерови опери като „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Летящият холандец“, „Лоенгрин“ и „Танхойзер“.

„С моите колеги артисти тръгнахме убедено, вярващи в един друг престиж на националния оперен театър да направим съизмеримо нашето изкуство такова, каквото ние без страх представихме с тези артисти целия „Пръстен на нибелунга“ и „Тристан и Изолда“ на фестивалите в Любляна, във Фюсен и на историческата сцена на Болшой театър. През тези години малката уличка „Врабча“ беше препълнена от гости от чужбина. Имаше изключителен интерес. Но най-важното е, че тази традиция започна с колегите ми, които повярваха във възможностите ни. Те бяха подготвени от специалиста в немската оперна традиция, сътрудника на Волфганг Савалиш и Карлос Клайбер Рихард Тримборн.

Във връзка с 210 годишнината на Рихард Вагнер и в памет на Рихард Тримборн ние правим нова продукция на „Пръстенът на нибелунга“. Уверени сме, че той ще бъда по-добър, концептуално разширен и ще даде нов тласък към оперни сцени, от които вече имаме покана… Най-важното е да препрочетем музиката още по-дълбоко, да влезем с проникновение в един фантастичен разказ за герои, събития и общества, тръгвайки от митологичното време в контекста на съвремието и с поглед към бъдещето. Музиката на Вагнер е музика на бъдещето. Трудно е да разказвам, затова нека го видим заедно и след това да коментираме“.

В новата постановка на „Пръстенът“ сценографията е на Ханс Кудлих, който от няколко дни е в София, за да подготви декорите.

„Освен, че съм ангажиран с подготовката на сцената обръщам внимание и на изпълненията на певците и ви уверявам, че немският им език е брилянтен. Това, което харесвам на Карталов е, че умее да разказва истории за публиката. Той тръгва от музиката и сглобява действието от отделни парченца, така че да се получи едно вдъхновяващо цяло. Това го отличава от обичайните постановки на други режисьори. Колкото до дизайна на новата постановка с Пламен Карталов работихме в много голямо партньорство, обръщайки се към културологичната история, насочихме се към някои артисти, към художници сюрреалисти като Дали, Кандински, Папазов, Ман Рей“.

Християна Михалева-Зорбалиева сподели, че е работила и по други проекти заедно с Маестро Карталов, но за тази нова визия на костюмите, двамата са извървели заедно пътя до финала.

Емоциите от подготовката на новата продукция разкриха Радостина Николаева и Мариана Цветкова.

„Творчеството на Рихард Вагнер заема специално място в творческия ми път. Огромно предизвикателство и същевременно огромно удовлетворение! Започнахме през 2010, а сега създаваме нов прочит. Надявам се всички да изпитат удоволствието, което носи Вагнер, неговата философия, енергията, която дава, която ние ще пресъздадем с гласовете си“.

„Участвах в първия „Пръстен на нибелунга“. Рихард Вагнер е визитна картичка за всеки голям театър по света. Фактът, че в Софийската опера се играят най-тежките заглавия е чест за мен и колегите ми… Това е гордост за България“.

Вагнеровият фестивалът започва в залата на Софийската опера на 8.07 с „Рейнско злато“. Следват на 9.07 – „Валкюра“, 11.07 – „Зигфрид“, 13.07 – „Залезът на боговете“, 23.07 – „Тристан и Идолда“, 25.07 – „Парсифал“ и завършва на 29 и 30.07 на сцената на Панчаревското езеро с „Летящият холандец“. Първите шест опери ще дирижира Константин Тринкс, а последната Росен Гергов.

Режисьорът Юлия Кръстева покани децата и техните родители на четиринадесетото издание на фестивала „Опера в парка“ на Военната академия „Г. С. Раковски“.

„Посрещаме нашите зрители на възраст от 0 до четиринадесет години. Нашите постановки са адресирани не само към децата, но и към техните родители… За нас е голяма награда да видим как те минават от зала в зала. Чуваме ги да казват „Ние сме от бебоците, от камерната зала, от малка сцена… Тази година адаптираме спектакъла „Вълкът и седемте козлета“ на Александър Владигеров, чиято премиера през 2014 г. беше на голяма сцена“.

За някои от представленията билетите вече са изчерпани.

В програмата на летните фестивали основно място заема балетът. Примабалерината Боряна Петрова отбеляза, че началото този сезон поставят на сцената в Панчарево с балетните класики „Лебедово езеро“ (14 – 22.07), и „Дон Кихот“ (3,4.08). През август ще пътуват с творбата на Минкус и до Белоградчик (12.08). Там ще представят и „Кармина Бурана“ (11,12.08), след което отново се връщат на езерото, за да завършат летните празници със „Сън в лятна нощ“ (18,19.08), „Кармен сюита“ и „Болеро“ (19.08).

„Идеята на акад. Карталов за балетни и оперни спектакли на открито е изключителна инициатива. За публиката това също е нещо различно, нещо интересно. Събитията на открито носят своя чар и незабравима атмосфера. За нас артистите е изключително приятно да бъдем на тези сцени, въпреки някои неудобства, които преодоляваме. Очаква ни натоварена програма, но смятам, че има какво да видите, какво да ви покажем. Спектаклите на открито са уникални и за нас, и за публиката. Заповядайте“.

Финал на фестивала „Музи на водата“ поставят девет спектакъла на мюзикъла „Мама миа“ от 9 до 27.08.

В рамките на „Опера на върховете“ – Белоградчишки скали на 4, 5 и 6 август ще бъде представена нова премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини в режисурата на Каб-гун Чунг, сценография на Хьонджунг Ким и костюми на Джаехи Лий. Ще дирижира Андрей Галанов.

„За нас е изключителна чест фестивалът „Музи на водата“ да се провежда в район Панчарево, каза Даниела Христова, заместник-кмет на район Панчарево… Вярваме, че всяка една постановка и посланията, които тя носи, променят обществото“.

„Нашето партньорство може да се опише с две думи – вдъхновение и благодарност, каза Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ в Столична община. Общината и операта имат обща кауза – София да бъде и столица на изкуството, което да ни води напред“.

Всички подробности за събитията от летния сезон на Софийската опера и балет може да откриете на сайта ни: operasofia.bg

Снимки: Софийска опера