Фестивалът, който е традиционен за града на липите на античния форум „Августа Траяна“ ще се проведе от 30 юни до 4 август

Рок-операта „Есмералда-Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте ще открие фестивала на 30 юни и на 1 юли. Оркестрация за рок група и симфоничен оркестъре на Людмил Горчев. Премиерата на хитовия спектакъл се състоя миналото лято на сцената на Античния форум с изключителен успех, след това бе представен в различни градове на България и в столицата и продължава да възхищава публиката и да бъде едно от най-очакваните събития в афиша на Старозагорската опера. Впечатляващата продукция с невероятната хореография на световно признатия балетмайстор Марио Пиаца и с изключителния  изпълнителски състав, който надскача постиженията и на световните образци, ще блесне в две поредни вечери. Зрителите ще аплодират своите любимци: Михаела Филева ще бъде в ролята на Есмералда, Марин Русинов – в ролята на Фроло, Николай Моцов ще бъде в ролята на Гренгоар на 30.06, а неговият ученик Стоян Буюклиев ще дебютира в тази роля на 1 юли, Борис Тасков ще бъде Квазимодо, Богомил Спиров – Феб, Александър Панайотов -Клопен, Гергана Николаева – Фльор де Лиз. Участват оркестър, хор, балет, Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Диригент е Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

Следващото голямо събитие е на 6 юли, когато ще се състои дългоочакваният спектакъл на една от най-обичаните и популярни опери на Джузепе Верди „Трубадур”. В ролята на Граф ди Луна гостува световният оперен ас сръбският баритон Желко Лучич. За втори път мега звездата, покорила с таланта си оперния Олимп, идва в Града на липите по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Незабравимо е неговото участие в ролята на барон Скарпия в спектакъла на операта „Тоска” през юли 2021 година на сцената на Античния форум в Стара Загора. Тогава Желко Лучич грабна сърцата на публиката, която имаше възможността да се срещне за първи път на живо с гласа и артистичния талант на оперната легенда. Операта „Трубадур” не е от репертоарните заглавия на Старозагорската опера и спектакълът се подготвя специално за сцената на Античния форум. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, диригент на хора е Младен Станев. В главните роли зрителите ще видят Йоана Железчева – в ролята на Леонора, Даниела Дякова ще бъде Азучена, в ролята на Манрико гостува румънският тенор Даниел Магдал, а ролята на Ферандо ще изпълни Ивайло Джуров. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

На 27 юли сцената на Античния форум ще бъде представена една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта „Атила” от Джузепе Верди. В ролята на Атила гостува световноизвестният полски бас Рафал Шивек, който успява да вмести в натоварената си програма и Стара Загора. Рафал Шивек идва от Арена ди Верона, където изпълнява главните басови роли в серия от спектакли на оперите „Набуко” и „Аида”. Свързан с България (Рафал Шивек е ученик на тенора Калуди Калудов), той прави първите си професионални стъпки в ролята на Ферандо от операта ”Трубадур” на сцената на Варненската опера, а след това дебютира в ролята на Тимур от операта „Турандот” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата – редом до своя маестро Калуди Калудов, който е в ролята на Калаф. Точно 20 години по-късно, Рафал ще пее отново в България, след като е покорил с гласа си най-престижните оперни сцени като Миланската скала, Ковънт Гардън в Лондон, Парижката опера, Болшой театър, Мариинския театър, Дойче опер-Берлин, Земперопер-Дрезден и др. Румънският баритон Йонуц Паску ще се представи за първи път пред своите многобройни български почитатели в ролята на Ецио. Певецът е познат на старозагорската публика от незабравимите си превъплъщения в ролите на Граф ди Луна от ”Трубадур”, Набуко с Мария Гулегина на стадион „Берое”, Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски”, а през април 2022 година участва в бутиков концерт „Гласовете на Румъния” от цикъла „Музика без граници” на сцената на Старозагорската опера. Артист със стремителна международна кариера, която го отвежда до редица авторитетни оперни сцени и фестивали във всички точки на света. Постоянен гост-солист на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.  Таня Иванова ще изпълни ролята на Одабела. Участват още Александър Марулев – в ролята на Леоне, а Ивайло Йовчев ще бъде Улдино, хор, оркестър, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.
Старозагорската опера традиционно осъществява поне едно премиерно заглавие в своята лятна програма на открито. Тази година премиерата ще бъде Музикално-танцовия „Реквием” на Моцарт.
Последното произведение на Моцарт: разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора ще прозвучи тази година на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора на 20 и 31 юли в нова сценична версия.
Режисьорът Огнян Драганов и хореографът Силвия Томова, заедно с художника Салваторе Русо поставиха сценично за първи път „Реквием” на Моцарт със състава на Русенската опера по идея на Христина Ангелакова, която беше артистичен директор на фестивала „Моцартови празници“ в Правец. Спектакълът бе представен един единствен път през 2015. Сега, осем години по-късно, те отново се връщат към тази идея, за да я възродят и поставят с оркестъра, хора, балета на Държавна опера-Стара Загора. В сценичния вариант на „Реквием”-а на Моцарт основната тежест е върху хореографията и режисьорската трактовка на добре познатата гениална творба. Режисьорът Огнян Драганов добавя говорни текстове от „Ад” на Данте и развива идеята за вечната борба между Доброто и Злото, за редуването на контрастите в нашия живот, за „силата” на земната суета. Двама актьори – Йоана Буковска и Пламен Бейков ще се преобразят в символите на Ангела и Демона, за да напомнят на изгубения в своята обезумяла надпревара свят, че нищо не остава незабелязано.
„Реквием” на Моцарт ще бъде представен като музикално-танцов спектакъл без да се нарушава цялостната музикална структура на месата. Участват солистите Емилия Иванова, Даниела Дякова, Николай Моцов, Ивайло Джуров, актрисата Йоана Буковска, басът Пламен Бейков, Евгений Арабаджиев, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира именитият босненски диригент Емир Нуханович – носител на Наградата „Свобода” за приноса му към хуманизма и правата на човека в Босна и Херцеговина, Европа и света.  Диригент на хора Младен Станев.
Летните музикални вечери на Античния форум ще завършат на 4 август с концерта-спектакъл „От Париж до Бродуей”, в който ще прозвучат популярни арии, дуети от опери, оперети и мюзикъли. Ще дирижира Виктор Крумов, режисьор Георги Динев, сценичен дизайн и костюми Гендони. Зрителите ще имат възможността да аплодират Тамара Калинкина, Лилия Илиева-Михайлова, Велин Михайлов и др., а специален гост ще бъде поп звездата Михаела Филева. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора.

Всички подробности може да бъдат открити на сайта на операта – operasz.bg

Снимки: Старозагорска опера – Желко Лучич като Скарпия от „Тоска“ на Пучини; Рафал Шивек;