Спектаклите „Кармен-сюита“ от Бизе – Шчедрин и „Болеро“ от Морис Равел ще се играят на 15 юни в Карлово, а на 16 юни в Стара Загора. Хореографията и режисурата на „Кармен-сюита“ е на Алберто Алонсо, а на „Болеро“ на Фреди Франдзути.

На 15 юни ще бъдат в Карлово в залата на Народно читалище „Васил Левски – 1861“, а на 16 юни в залата на Държавна опера – Стара Загора.

„Образът на Кармен – казва Родион Шчедрин – е станал нарицателен, благодарение на операта на Жорж Бизе – една от най-съвършените в историята на музиката. Моята музика, продължава композиторът, е творческото ми преклонение пред гения на Бизе“.

Хореографът Алберто Алонсо подчертава „Съдбата на Кармен е като съдбата на торерото и на бика – винаги на границата между живота и смъртта“.

В спектакъла участват едни от първите солисти на балета – примабалерината Катерина Петрова в ролята на Кармен, премиер-солистите Емил Йорданов – Дон Хосе, Ескамилио- Цецо Иванов, както и солисти, и кордебалет на Софийската опера.

На 20 юни в Голяма зала на Общински драматичен театър – Кюстендил ще бъде представен балетът „Сън в лятна нощ“ по музика на Феликс Менделсон по едноименната комедия на Уилям Шекспир. На Анна Донева са хореографията и режисурата, художник е Нела Стоянова,

Снимки: Софийска опера