Камерната формация е създадена от певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева. Двете са изключително ефективни и изобретателни, изпълнени с идеи, които осъществяват с размах.

„Когато предавахме проекта ние бяхме толкова вдъхновени, че не осъзнавахме, колко много работа ни предстои. Бяхме получили петнадесет писма за подкрепа от детски градини и от две училища. Идеята беше да посетим четвъртите групи в градините и първите класове в училищата“, сподела Нона Кръстникова.
Концертите се случват, но, те си представят, че ще имат петнадесет концерта и толкова. Смеят се и продължават да разказват.
„Оказа се, че в някои градини има по пет четвърти групи и ние трябва да направим по един концерт за всяка група. Същото беше и с училищата“.
Концертът с музика на Шуберт те изпълняват около шестдесет пъти.
Друга част от проекта включва издаването на книгата, която ще бъде официално представена на 17 юни от 11.00 ч. в камерна зала „България“.
Заедно с проф. Кремена Ангелова имат образователна лекция в Националната музикална академия за осъществяването на звукозаписа.
„Оказа се един многопластов и всеобхватен проект. Някои дейности и резултатът надскочиха очакванията ни – допълва пианистката Мария Русева. Аз съм човек, който се вдъхновява и смята много нереални неща за възможни. А ето, че всичко това вече е факт. Докато стигнем до крайната версия, която вкички ще видят преминахме през много редакции, много обмислянс. Трябваше да преспим с някои идеи. И това беше заради отговорността, тъй като книгата е за деца. Нейната цел и на целия проект и на спектаклите и на книгата и на албума е да се провокира интереса на децата към класическата музика не само към песента. Искахме да се провокира интерес, който е траен, а не сачо в момента, когато се случва събитието. Всичко трябваше да бъде добре осмислено, подредено“.

Записите са правени в Музикалната академия. Издателство „Лисиче“ издава книгата, която може да се намери в книжарниците, както и онлайн. Редактор е Десислава Алексиева, която се занимава от дълги години с детски книжки, има детски подкаст, както и книжарница, където се правят различни детски събития. С нейна помощ и напътствия за общуването с децата, тя поспомага двете музикантки. Илюстрациите са на Ирина Македонска, а дизайнът е на Петя Цветкова.
„На крилете на песента“ няма да се ограничи само с песни. Двете имат планове за следващи проекти, отново насочени към децата. Но преди да продължат с новите идеи те трябва да осъществят още срещи, тъй като имат покани от различни места. Предвиждат да направят спектакли и за другите композитори включени в книжката, а не само за Франц Шуберт. Това са Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Феликс Менделсон и Едвард Григ.
„Засягаме темата за романтизма по един много деликатен начин, така че децата да почувстват емоцията близка“, казва Нона.
Още с първите броеве на книгата получават предложения за гостувания – от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов за концерт в края на септември. Предстои и среща с детската публика на Бургаската опера. На фестивала „Виа Понтика“ в Балчик през септември също ще имат среща с детската аудитория.
Извън програмата свързана с представянето на книгата дуо Колаж планират със специални събития за отбележат годишнините на Йоханес Брамс и Саргей Рахманивов, и се надяват до края на годината да успеят да осъществят и тази идея.
Спектакълът, който ще бъде на 17 юни ще бъде различен от срещите, които са имали с децата. Ще участва и Никола Попов, чийто глас звучи в аудио книжката.