Акцент в това издание на „Културама“ са птиците или алегориите за тяхното присъствие. Едно от първите събития е изложбата на моста н влюбените в София „Птиците – рай на Земята“ открита на 13 юни.

Тя може да се види до 27 юни, а снимките са прекрасни. Следващото събитие се случи в Пловдив на 18 юни. В Епископската базилика концерт наречен „Птиците“ изнесоха Жан Букол и Джони Рас, Клер Маршал, квартет „Ардео“, Ина Кънчева и Василена Серафимова.
В неделя, на 19 юни в полския културен институт се състоя семинар на тема „За птиците от птичи поглед“.
Фестивалът продължава с концерт на площад „Славейков“ в София, който ще се повтори програмата и участници в Пловдивското събитие – Жан Букол и Джони Рас, Клер Маршал, квартет „Ардео“, Ина Кънчева и Василена Серафимова. Началото е в 19.00.
„Концертът „Птиците“ е вдъхновен от един изключителен раннохристиянски храм и неговите уникални артефакти. Използвайки метафори, загатнати още от Аристотел и Аристофан, ние избираме птиците за посланици на нашите идеи и се опитваме да се превъплътим в тях чрез ярки музикални образци. Универсалният език на музиката изгражда исторически и културен мост обединяващ фреските с птици в Голямата базилика и музикалния репертоар с основна тема птиците или алегориите за тяхното присъствие“, казват организаторите.
За 21 юни са планирани три събития. Първите две са в 19.00 ч., третото в 20.30.
На площад „Славейков“ ще се състои перкусионният разговор „DRUM TALK“ с Николай Иванов, Габриел Мишо, Василена Серафимова, Деметра Анджалика и Борис Будинов. Отново на площад „Славейков“ ще свири Концерт DUO JATEKOK. Двете момичета изпълняват широка гама от музикални стилове като джаз, хип-хоп и метъл.
Duo Jatekok ще изпълнят в София „РАМЩАЙН“ на два рояла – проект, част от световното турне на знаменитата група.
В „The Cocktail Bar“ на улица „Ангел Кънчев“ 9А ще има концерт RODA DO CAVACO. Оригиналните композиции се смесват с кавъри на велики самбисти като Zeca Pagodinho, Grupo Fundo de Quintal, Paulinho da Viola. Сао Пауло, Рио де Жанейро и Париж, Roda do Cavaco осъществява връзка между тези три града за радост на все по-нарастващата публика. Този пърформанс ще бъде повторен на следващия ден в „Топлоцентрала“.

culturama.art