На 23 юни от 19.00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №94, на тържествена церемония и галаконцерт ще бъде обявен Музикантът на 2022 година.

Това се случва за тридесет и втори път. Изборът се прави от слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Музикантът, получил най-голям брой гласове, ще отнесе със себе си уникалната статуетка на скулптора Христо Илиев.            На церемонията ще бъдат връчени и призове в категориите: „Ансамбъл на годината“, „Музикален проект на годината“, „Млад музикант на годината“, „Активна творческа дейност“, „Музикален педагог на годината“ и „Музикален мениджър на годината“. За седми път ще бъде връчена и наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването. В галаконцерта ще участват отличените музиканти, а публиката ще има шанса да се срещне с mобедителя. Входът е свободен.

Носители на приза „Музикант на годината“ са били диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров (двукратен), оперните певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска (двукратен), Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Мария Цветкова-Маджарова и Кирил Манолов, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев, Веско Ешкенази и Мичо Димитров, пианистите проф. Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Надежда Влаева, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов (двукратен), перкусионистката Татяна Колева, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и хор „Бодра песен“ – Шумен.

В специализирани издания на анкетата „Млад музикант на годината“ за 2008 и 2020 г. слушателите отличиха съответно перкусионистката Василена Серафимова и диригента Димитър Косев.

Галаконцертът „Музикант на годината 2022“ ще бъде предаван пряко на сайта на БНР – bnr.bg.