На 25 юни от 19.00 ч. ще се състои световната премиера на първата българска електроакустична опера „Светът  на сънищата“. Това е фантастична интерактивна опера обединила Албена Врачанска, която създава композицията и концепцията и с либретото на Питър Табит Джоунс.

Спектакъла ръководи Жорж Димитров, тонрежисьор е Пламен Йорданов, а пианист е Виктория Гершон.

Главните действащи лица се изпълняват от Стефани Кръстева – Красавицата, Емил Павлов – Принц Морфеус, Росица Инджева – Царицата на нощта, Николай Войнов – Царят на нощта, Вълшебните жени – Анна Вутова, Рада Тотева, Елеонора Джоджоска и Аида Пипоян.

В последно време новаторският жанр се радва на голям интерес в Западна Европа. Неограничените възможности на електронната музика и саунд дизайна дават поле за разгръщане на творческата фантазия на двете дами – пионери в този жанр за България.

Тази опера се представя в семейните програми на оперния театър, защото историята и музиката са произведения на две нива. Една от най-новаторските идеи е да се направи симбиоза между електронната музика и традиционната опера.

Предложеният проект събира двама артисти с богато въображение, за да създадат „на четири ръце” една необикновена и нова, първа в този жанр за Люксембург и България творба – електроакустична опера.

Алегоричното заглавие, което води направо в един фантастичен свят, света на сънищата, отразяващ (без цитиране) известните герои (Царицата на нощта, Спящата красавица) по много оригинален, съвременен и изследователски начин, е резултат от техния характерен метод не да поднасят наготово, а да оставят слушателите да се насладят на загадката, очакването, откриването и съпреживяването им с процеса на изпълнение.

В разбирането на Албена това е OPERA APERTA – отворена форма, която обединява свещения триъгълник – творец, изпълнител и публика, в реализацията на една обща творческа задача, една обща сценична истина. „Това е феерично-приказна опера за възрастни и деца, всеки ще намери нещо за себе си“, смята Албена.

Тази световна премиера е посветена на сто годишнината от рождението на Петър Ступел, сътворил една от най-популярните и най-обичани детски песни “Аз съм Сънчо”, която се харесва и на всички възрастни, песен-епоха, която е маркирала нашето детство.

В своето първо изпълнение творбата ще се представи концертно.

Събитието се осъществява съвместно с Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.