Изобилие от събития предлага програмата на международния музикален фестивал. От 24 юни до 6 октомври симфонични, камерни концерти, опера и джаз ще привличат вниманието на публиката. Програмата е разделена на няколко модула. Първият от тях отделя внимание на симфоничната и камерна музика.

Откриването е запазено за симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, който под дирижентството на Иван Кожухаров ще изпълни Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, Концерт за тромпет и оркестър от Александър Арутюнян и Симфония №4 от Пьотр Илич Чайковски. Солист ще бъде Ромен Льольо тромпет. Ромен Льольо е ярък представител на френската тромпетна школа, вдъхновил много композитори да създават нови произведения за тромпет, инструменталист с богат репертоар и впечатляваща дискография, чест солист на водещите френски оркестри и фестивали. Варненската публика го аплодира на фестивала през 2019 с неговия ансамбъл “Convergences“.

На следващата вечер гостува Клавирно трио „Хановер“ в състав:  Давид Фрювирт – цигулка, Йоханес Кребс – виолончело, Катарина Зелхайм – пиано и Константин Зелхайм – виола. Ще прозвучат творби от Емили майер и Йоханес Брамс. Давид Фрювирт, ученик на Руджиеро Ричи и Захар Брон, с бляскава солова кариера с водещите европейски оркестри, но и с голяма любов към камерната музика, Йоханес Кребс – професор по виолончело в Университета за музикални и изпълнителски изкуства в Грац и пианистката Катарина Зелхайм, чиято кариера започва с поканата да работи с майсторските класове на Дитрих Фишер-Дискау, пристигат във Варна за да представят Соната за клавирно трио от Емили Майер – немска композиторка, която през 19. век е прочута в цяла Европа. Заедно с виолиста Константин Зелхайм, в каквато формация имат номинация за Opus Klassik, трио „Хановер“ ще посвети на музиката на Йоханес Брамс с неговите клавирни квартети в сол минор и до минор. Една изцяло немска програма, в която музикалните открития и познатият камерен репертоар вървят ръка за ръка.

Датата 26 юни е запазена за Голзберг вариациите на Йохан Себастиан Бах, които ще прозвучат в обработка за струнно трио на световноизвестния цигулар и диригент Дмитрий Ситковецки. Изпълнители са Дмитрий Ситковецки – цигулка,  Андрей Гридчук – виола, Лиляна Кехайова – виолончело. Дмитрий Ситковецки, възпитаник на Московската консерватория и Джулиард Скул, победител в първото издание на Концертино Прага, свирил под палката на най-големите диригенти на нашето време. Тази уникална личност с високо ценени записи и аранжименти ще излезе на сцената заедно с Андрей Гридчук, първи виолист на оркестъра на Дойче Опер Берлин, възпитаник и асистент на Юри Башмет в Московската консерватория, победител на конкурса „Морис Вийо“ в Орлеан, камерен музикант, чието име можем да намерим в афишите на най-големите фестивали и българската виолончелистка Лиляна Кехайова, четвърто поколение музикант, възпитаник на Виенското висше училище за музика, която активно концертира като камерен музикант и солист в цяла Европа.

Продължаваме с концертните събития и стигаме до 27 юни и гостуването на Камерен оркестър „Фреренц Лист“, Будапеща с диригент Дмитрий Ситковецки. В програмата са включети Йохан Себастиан Бах – Танцова сюита №1, транскрипция наДмитрий Ситковецки; Феликс Менделсон – Бартолди – Концерт за цигулка, пиано и оркестър и Ернст фон Дохнани – Серенада оп.10, транскрипция Дмитрий Ситковецки. Солисти ще бъдат Марио Хосен – цигулка и Иван Мартин – пиано. Камерният оркестър “Ференц Лист” тази година отбелязва 60-годишнината от своето създаване. Той се утвърждава като част от европейския музикален елит, сред солистите се открояват имената на Мстислав Ростропович, Марта Аргерич, Исак Щерн, Светослав Рихтер, Йехуди Менухин. На сцената ще си партнират известният цигулар Марио Хосен, чиито последни записи включват цигулковите сонати на Бах и пианистът Иван Мартин, роден в Лас Палмас, който е чест гост на филхармониите в Лондон, Париж, Хелзинки, Прага.

На 29 юни ще бъде рециталът на виолончелиста Фредерик Одибер, който е избрал испанска музика за соло виолончело от Гаспар Касадо, Рохелио Угет и Тажел, Исак Албенис, Пабло Казалс. Кариера му започва с награда от Йехуди Менухин, преминава през сътрудничество с Мстислав Ростропович и го отвежда до световните сцени. И днес той изнася рецитали и майсторски класове в цяла Европа, в Япония, Тайван, Полинезия. Кавалер на Ордена за културни заслуги към Монако, Одибер преподава в Музикалната академия „Принц Рение III” и в Консерваторията в Ница, а репертоарът му се простира от барока до съвременната музика.

Още един гостуващ състав ще бъде във Варна на 30 юни. Виенският камерен оркестър, хорът и оркестранти на Държавна опера Варна, диригент на хора Надежда МакКюн, както и хор „Морски звуци“ при Община Варна, с диригент Росица Щерева ще изпълнят Естебан Санс – Нова творба, написана специално за този концерт, Фредерик Шопен – Концерт за пиано и оркестър №1 ми минор, оп. 11, камерен вариант, Красимир Кюркчийски – Адажио и Лудвиг ван Бетовен – „Ода на радостта“, финал на Девета симфония. Диригент ще бъде Педро Халфтер, а солисти Даниел Внуковски – пиано, Линка Стоянова – сопран, Михаела Берова – мецосопран, Рейналдо Дроз – тенор, Венцеслав Анастасов – баритон. Концертът е под патронажа на Н. Пр. Алехандро Поланко – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България и е посветен на Испанското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли. Пианистът Даниел Внуковски, прочут в Канада с проектите си, чрез които клавирната музика достига до най-отдалечените територии на страната, който прави дебют в Карнеги Хол през 2019 г. Виенският камерен оркестър е състав със 75-годишна история и международен престиж, който има свои собствени музикални серии в австрийската столица и много турнета. Това е оркестърът, с който прави своя дебют и Даниел Баренбойм. На пулта е испанският диригент Педро Халфтер, който гради кариера на европейски сцени с постановката на „Летящият холандец” с Брин Терфел в оперния театър в Билбао, поредицата от постановки по покана на Мюнхенския оперен театър, както и много ангажименти за концерти при отбелязването на 250-годишнината на Бетовен.

Първият ден на юли води във Варна Камерен ансамбъл “Шостакович”, които ще изпълни Роберт Шуман – Трио „Приказки“ оп. 132, Франсис Пуленк – Соната за кларинет и пиано, Бенжамин Бритън – Lachrymae за виола и пиано, Макс Брух – Пиеси за трио оп.83 (селекция). Солисти ще бъдат Кристофър Сундквист – кларинет, Филипе Пинто Рибейро – пиано, Ларс Андерс Томтер, виола. Камерният ансамбъл “Шостакович” е създаден през 2006 г и записва за първи път в историята всички камерни творби на Шостакович за пиано и струнни. С идеята това да е платформа за музикални взаимодействия от най-висока класа, в основата на ансамбъл ”Шостакович” е Филипе Пинто-Рибейро – един от водещите пианисти в Португалия, възпитаник на Московската консерватория, професор по пиано, артистичен директор на няколко португалски фестивала, чийто репертоар се простира от Бах до София Губайдулина. Във Варна камерната формация идва като трио. Ларс Андерс Томтер е наричан Северния гигант на виолата заради изумителната си кариера, която започва с наградата за интерпретация на концерта от Барток на конкурса във Будапеща през 1984 и победата на международния конкурс Maurice Vieux в Лил, отвежда го до престижни сцени (Музикферайн, Карнеги, Уигмор) и фестивали като Вербие, BBC Proms и големите музикални форуми в Скандинавия. Свирил е под палката на Владимир Ашкенази, Кшищоф Пендерецки, Юка-Пека Сарасте; професор в Академията в Осло и гост-професор в Копенхаген. Tози състав на Шостакович DSCH се допълва от първия кларинет на Симфоничния оркестър на Финландското радио и преподавател в Академията “Сибелиус” Кристофър Сундквист, считан за посланик на новата музика на Севера. Чест гост като солист на водещите европейски оркестри, с няколко важни награди в биографията си и номинация за Грами, Сундквист е и забележителен камерен музикант.

Творби от Франц Шуберт, Сергей Рахманинов и Морис Равел са подготвили за Варненската публика клавирно дуо Алина и Николай Шаламови, които ще свирят на 2 юли. Те са носители на I награда и наградата на публиката на конкурса ARD München, 2015. Пътят им като ансамбъл започва в София при проф. Милена Моллова, продължава в Мадрид в консерваторията “Рейна София” и във Висшето училище по музика и театър в Рощок. Списъкът им с награди става все по-дълъг – дуо Шаламови са лауреати от международни конкурси в Португалия, Русия, Чехия, България. Алина и Николай живеят в Берлин, подготвят свой собствен фестивал и продължават полета си към големите сцени.

Гостуването на Софийската филхармония е на 3 юли. На пулта застава Щефан Фрухт, солист е Венцел Фукс – соло кларинетист на Берлинска филхармония, а в програмата са Феликс Менделсон – Увертюра „Хебриди“, Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за кларинет и оркестър ла мажор, KV 622 и Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 7 ла мажор, оп.92. Венцел Фукс е участник в повечето камерни състави на знаменития оркестър и същевременно обикаля света като солист и свири камерна музика с Ефим Бронфман и Еманюел Паю. Професор е в Моцартеума в родния си град Залцбург. Диригента Щефан Фрухт е музикант с енциклопедични знания, възпитаник на Музикалната академия “Ханс Айслер” и на Хумболтовия университет. Сред наградите му е Opus Klassik за най-добър запис през 2020. Той е артистичен директор на Siemens Arts Program и често е канен в жури на престижни международни конкурси.

На 4 юли ще бъде концертът на Квартета на Националната филхармония на Белгия в състав Мисако Акама – цигулка
Жаклин Прейс – цигулка, Марк Сабах – виола, Дмитри Силвиан – виолончело и със споциалното участие на Мишел Деньов – кристален орган. В програмата са включени авторски творби за кристален орган (соло и с квартета) от Мишел Деньов, Феликс Менделсон Бартолди – Струнен квартет №3 (оп.44 №1) и Йозеф Йонген – Две серенади за струнен квартет. Разработвайки специална инструментална техника, френският майстор на този рядък инструмент открива нови хоризонти и нови публики за кристалния орган. Самият той пише музика и вдъхновява много композитори да създават произведения за този инструмент. Квартетът на Националния оркестър на Белгия, воден от концертмайсторката Мисако Акама, учила и специализирала в Париж и Виена, е нова формация с големи амбиции, която обединява водачите на групи в този престижен оркестър. Самата Мисако Акама е носител на I награда от Международния конкурс за цигулари във Варна, Специалната награда за изпълнение на творбата от Пиер Булез от конкурса Лонг/Тибо в Париж и II награда от конкурса „Анри Марто“. Друг ярък член на квартета е водачката на група в щрайха на националния оркестър на Белгия, българската цигуларка Жаклин Прейс, завършила НБУ, Виенския музикален университет, специализирала в Париж и Лион, с награди от конкурси във Виена и Пловдив. “Изключителния” виолист Марк Сабах – определението идва от Зубин Мета, който често го кани като гост-водач на виолите в Израелската филхармония, завършил Музикалната академия в Амстердам, с куп награди, които водят до дебют в Карнеги Хол и покана да свири като солист на Берлинската филхармония. И виолончелистът Дмитри Силвиан, роден в Одеса, учил в Санкт-Петербург и Парижката консерватория, с много отличия като първа награда от Мадейра в категорията за камерна музика.

Съпътстващи събития

На 27 юни ще бъде открита изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения” е опит да се представи твореца в контекста на музикалното изкуство и музикални традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите – Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов; пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори. Контактите на Владигеров с ярките творци на миналото столетие дават своя отпечатък в израстването му като композитор и пианист от световна величина, утвърждават го като ярко име и присъствие в културните програми и афиши на Европа десетилетия наред. Неговите творби са изпълнявани в Берлин, Лайпциг, Мюнхен, Дрезден, Виена, Залцбург, Париж, Утрехт, Копенхаген, Стокхолм, Брюксел, Ню Йорк, Рим, Варшава, Атина, Букурещ … Показаните в настоящата изложба свидетелства и архивни материали от фонда на къща музей „Панчо Владигеров” – София като снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров, са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на XX век.
Идейната концепция е на Надя Сотирова и д-р Александър Лиалиос, , художествена концепция и дизайнът на: д-р Стоян Бунджулов.

Другото събитие от този фестивален модул е на 4 юли срещата с Мишел Деньов, който ще свири на кристален орган, а публиката ще има възможност да разгледа инструмента, да чуе как звучи, да зададете въпросите си и да разговаря с изпълнителя.