За четвърти път от 14 юли до 27 август Софийската опера и балет предлага на софиянци и на гостите на столицата спектакли от традиционния фестивал „Музи на водата“ на езерото Панчарево.

И тази година в програмата са включени балет, опера и мюзикъл. Началото на фестивала е с „Лебедово езеро“ на Пьотр Илич Чайковски (14,15,16, 20, 21, 22.07) в хореографията на Олег Дановски. Солисти ще бъдат Марта Петкова, Катерина Петрова, Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Емил Йорданов, Фредерико Пинто, Румен Бонев, Кристиан Манев. Следват още пет балетни постановки – „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус (3, 4.08) с хореографията на Петър Луканов, „Кармина бурана“ от Карл Орф (5, 6.08) в хореографията и режисурата на Фреди Франдзути, „Сън в лятна нощ“ от Феликс Менделсон (18, 20.08) на хореографа Анна Донева, „Кармен сюита“ от Бизе – Щчедрин поставена от Алберто Алонсо и „Болеро“ на Морис Равел (8.08) на Фреди Франдзути.

На 29 и 30 юли публиката отново ще преживее незабравими моменти със спектакъла „Летящият холандец“, с който ще бъде закрит Вагнеровият фестивал на Софийската опера, посветен на 210 годишнината от рождението на Рихард Вагнер. Премиерата на операта беше през 2022 г. Постановката е на Пламен Карталов, а сценографията е вдъхновена от творбите на авангардната художничка Барбара Хепуърт. На пулта ще бъде Росен Гергов, а централните партии ще изпълнят водещи солисти на операта.

От 9 до 27 август в програмата са включени девет представления на мюзикъла „Мама миа“ с музиката на Бени Андершон и Бьорн Улвеус и легендарните хитове на „АББА“. Режисьор е Пламен Карталов, диригент Светослав Лазаров. Премиерата на мюзикъла е през 2018 г. и вече спектаклите са над сто и десет. Залите и откритите сцени, където се изнасят спектаклите винаги са пълни, а интересът продължава да бъде все така голям.