На 3 юли в зала „България“ от 19.30 ч ще бъде последният им концерт.

Ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №2, до минор, оп. 18 от Сергей Рахманинов и Симфония №2 „Лондонска“ от Рейф Вон Уилямс. Солист ще бъде Лора Чекоратова, а диригент Петко Димитров.
Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 година, като частна културна институция и се финансира по системата „Годишен фонд“ – общество от личности, фамилии и корпорации, които ежегодно правят дарения.
Концертът се осъществява подкрепата на Национален фонд „Култура“.
Лора Чекоратова е високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният ѝ репертоар включва многобройни творби от камерната музика и композиции на големи композитори от Източна Европа. Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г. заедно с други известни български музиканти и Американската фондация за България създава цикъла “Български концертни вечери в Ню Йорк“ в Генералното консулство на България в най-големия американски град, чиято организация води седемнайсет поредни сезона. Преподава в подготвителния клас на консерваторията „Манес” в Ню Скул в Ню Йорк и е артистичен директор на организацията “Салон на виртуозите”. Председател е на фондация „Неотъпкана пътека“ от 2018 г. и всяко лято заедно с други свои съмишленици организира фестивал със същото име в село Ковачевица.
Петко Димитров през 2013 г. е музикален директор на Cavallo Classico в Мюнхен, Германия. Бил е музикален директор на Нов симфоничен оркестър в периода 2013-2018 г., а от 1997 до 2013 е асистент диригент на оркестъра. От 2012 до 2014 г. е поканен от Института по музика Къртис, Филаделфия като диригент на Лятната програма на института.
От сезон 2020/2021 той е директор на ансамблите и преподавател по музика в Англо-американско училище в София.