От 30 юни до 25 юли в Русе, на площада пред операта започва фестивалът, който ще предложи концерти, опера и балет.

На 4 август в летния театър е опера-симфони-рок концерт-спектакъл на Николо Коцев и група „Кикимора“. Ще дирижира Димитър Косев, а ще звучи музика от „Дийп Пърпъл“ и „Рейнбоу“.

Фестивалът се открива и закрива с интересни концертни програми. Първото събитие е наречено „На гости в малката Виена“. Под палката на Димитър Косев ще пеят Глория Пенчева, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, Теодора Чукурска, Нели Петкова, Петя Цонева, Борис Луков, Петър Костов, Иван Пенчев, Добромир Момеков, Стоян Стоянджов и специално поканеният гост Александър Мутафчийски, който е и режисьор. Финалният концерт с обичана филмова музика ще представят хорът и оркестърът на Русенската опера под диригентството на Владимир Бошнаков. Балетното заглавие е „Зле опазеното момиче“ на Петер Хертел, на 11 юли, което се играе в адаптацията на Марияна Захариева и с участието Станислава Караджова-Пенчева, Масаки Такада и Христо Ангелов.

Две са оперите във фестивалната програма и двете на Джузепе Верди. На 4 юли е „Аида“ с диригент Вилиана Вълчева и режисьор Аделаида Якимова-Фурнаджиева и с участието на Цветелина Василева, Петя Цонева, Борис Луков, Венцеслав Анастасов и Момчил Миланов.

Димитър Косев ще дирижира „Набуко“ на 21 юли с режисурата на Марио ди Карло и с участието на Владислава Гарвалова, Андреана Николова, Александър Крунев, Момчил Миланов и Петър Костов.