През месец юли в София ще се състои фестивал посветен на Рихард Вагнер. От 8 до 30 юли Софийската опера ще представи седем заглавия, които са в репертоара ѝ.

Началото поставя новата продукция на „Пръстенът на нибелунга“. В залата на театъра ще се играят „Рейнско злато“ на 8 юли, „Валкюра“ на 9, „Зигфрид“ на 11, „Залезът на боговете“ на 13. От 23 юли фестивалът продължава с „Тристан и Изолда“ и на 25 юли „Парсифал“. И тази година в рамките на 4-тия летен фестивал „Музи на водата“ на езерото Панчарево на 29 и 30 юли ще може да бъде гледана драматичната легенда „Летящият холандец“.

Тази година Вагнеровите тържества са посветени на 210 годишнината от рождението на композитора. По този повод, а и заради новата покана за гостуване в град Фюсен, Германия Пламен Карталов подготвя нова постановка на „Пръстенът на нибелунга“. Диригент на шест от спектаклите във фестивалната програма ще бъде Константин Тринкс, когото публиката вече аплодира в „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, а сега работи и върху музикалното изграждане на „Пръстена“. Последният спектакъл ще бъде „Летящият холандец“, чиято премиера беше минала година на езерото Панчарево. И сега диригент ще бъде Росен Гергов.

Интересно е, че в програмата на националната опера има и „Рейнско злато“ адаптирано за деца от Юлия Кръстева, което се радва на голям интерес повече от десет години, а билетите винаги са разпродадени. „Първоначално родителите се притесняваха, щом разбираха, че става дума за Вагнер, но напускаха залата щастливи, защото в сюжета бяха включени най-интересните моменти от операта, а и артистите ни са невероятни“ – разказва Юлия Кръстева.

„210 години от рождението и 140 години от смъртта на Рихард Вагнер са съдбовен знак за Софийската опера да ознаменува празници, специално посветени на него, със свои седем постановки от неговото творческо наследство, композиторска мощ и нестихващото им космическото измерение. Но нашето начинание е и дързост със собствени сили с български артисти да продължим една традиция, която поставихме през 2010 години и поддържаме оттогава…, споделя Пламен Карталов и продължава да разказва. За първи път създадохме и една специална Вагнерова импресия – пърформанс в пещерата „Магура“, недалеч от прочутите Белоградчишки скали. Публиката пътуваше с развитието на действието на десет сценични локации, разположени в продължение на около два километра под земята. В главните фрагменти бяха включени откъси от подземното царство Нибелхайм от „Рейнско злато“, любовната среща в пещерата на Венера с Танхойзер („Танхойзер“), фрагмент от „Парсифал“ и др.

Разбира се, с особена гордост признаваме всички първи и последващите в различни години спектакли с немски репертоар на Софийската опера и нейните знаменити певци от миналото: „Рейнско злато“ (1943), „Валкюра“ (1948), „Летящият холандец“ (1954), „Лоенгрин“ (1979), „Танхойзер“ (1986).

И сега, отново „Пръстенът на нибелунга“ в нова продукция. По нов начин тя обогатява и усъвършенства първия ни опит, като дава още по-голям шанс, не само еволюционно, но и революционно да развиваме репертоарното разнообразие с вагнерови заглавия в българската оперна традиция. Не само в утъпканите пътища на българските, италиански, руски и френски композиторски школи, но в една продължаваща последователност с немски репертоар…“

В новата постановка на „Пръстенът“ сценографията е на Ханс Кудлих, който каза: „Освен, че съм ангажиран с подготовката на сцената обръщам внимание и на изпълненията на певците, и ви уверявам, че немският им език е брилянтен“.

Християна Михалева-Зорбалиева е автор на новата визия на костюмите.

Отново българските певци преобладават в изпълнителския състав на седемте заглавия. Изключение правят Томас Хол, който ще бъде Вотан във „Валкюра“, Кристиан Чер поканен за Странникът в „Зигфрид“, Анна Верле за Брангена в „Тристан и Изолда“. Курт Ридл гостува отново за Даланд, а Станислав Трифонов за Холандеца в „Летящият холандец“. На софийска сцена се завръщат Камелия Кадер като Валтрауте и Йорданка Дерилова като Брюнхилде в „Залезът на боговете“. В състава е включен отново Пламен Димитров като Алберих в „Рейнско злато“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“. Публиката ще може да аплодира великолепните солисти на Софийската опера и балет – Радостина Николаева, Гергана Русекова, Мариана Цветкова, Силвана Пръвчева, Цветана Бандаловска, Лилия Кехайова, Александрина Стоянова, Весела Янева, Айла Добрева, Ина Калинова, Цвета Сарамбелиева, Рада Тотева, Любов Методиева, Ангелина Манчева, Юлиана Катинова, Елена Механджийска, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Даниел Острецов, Хрисимир Дамянов, Ангел Антонов, Емил Павлов, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Николай Петров, Петър Бучков, Бисер Георгиев, Светозар Рангелов, Стефан Владимиров, Ангел Христов, Красимир Динев.

Специално обръщение към ръководството, артистите и публиката изпрати Райнер Финеске, президент на Международната асоциация „Рихард Вагнер“, който написа:
„Като Международна асоциация „Рихард Вагнер“, ние сме много щастливи от големия ангажимент на Софийската опера и нейния генерален директор Пламен Карталов, които изковаха нов „Пръстен“… Преди всичко ние сме възхитени от забележителното качество на певците, постановките и музикалното равнище на оперния театър.
Фестивал, посветен на Рихард Вагнер започва в Софийската опера през месец юли Снимка: Софийската опера
Софийската опера е един от малкото оперни театри в света, които популяризират творчеството на Рихард Вагнер с голямо въодушевление и устрем.
Пожелавам на проф. Пламен Карталов и на целия му екип успех и на добър час!!!“

Поздрав към колегите си и публиката изпрати и голямата наша певица Камерзенгерин Анна Томова-Синтова, която сподели вълненията си: „Пръстенът на нибелунга“ е огромно предизвикателство за всеки (и голям) театър! Традицията на Софийската опера бе голяма, но не бе свързана с Вагнер. Взетото преди 12 години решение „Пръстенът“ да бъде представен на софийска сцена бе предизвикателство за всички – включително и за публиката, която обаче вече жадуваше и за нови пътища в репертоара на операта. И така, ръководството на театъра в лицето на господин Карталов се зае с огромната и отговорна задача да организира солидна професионална подготовка на певци, оркестър, хор и всички останали участници в интерес постановките на „Пръстенът“ да бъдат на високо професионално международно ниво …
Лично аз, знаейки добре с какво се сблъскват, се възхищавам от нашите прекрасни, талантливи певци, които се справиха блестящо с големите задачи! Огромният труд бе богато възнаграден! Успехът бе блестящ и музиката на Вагнер стъпи здраво на сцената на Софийската Национална Опера. Българският „Пръстен на нибелунга“ получи високо признание и оценка по света, включително и в Германия – в историческия Фюсен, свързан тясно с творчеството на Вагнер…
С мисъл – особено при моите обични колеги певци – както и на всички творци и участници – желая на първо място здраве и сили! Нека Вагнеровото вдъхновение никога да не ги напуска и с поглед устремен напред, с увереност да следват светлината на неговия път!
На всички участници и в името на осъществяването на нова сценична изява и режисура изпълнена с енергия и светлина – „На добър час“ – за удовлетворение и заряд и на една ощастливена публика!
За един голям успех на фестивала!“

Всеки Вагнеров фестивал по света предизвиква интереса на представители на различни Вагнерови общества, които предприемат пътувания, за да се насладят на продукциите на своя предпочитан композитор. В предишни издания Софийската опера също е посрещала гости от цял свят. И тази година своите места са резервирали запалените поклонници на Рихард Вагнер, както и организирана група представители на Вагнерови общества във Великобритания.
Освен музикалните пилигрими постановките на Софийската опера винаги са привличали и много журналисти от престижни световни издания. И тази година за различен период от време, за фестивала пристигат специалисти от списания, сайтове и радиостанции, сред които „Concerto”, „Opera Now”, „Der Neuer Merker”, „Gramophone“, „Musical Opinion“, „Oper!“, „Drammaturgia“, „OperaWire“, „BelliniNews“, „Eurocomunicazione“, „London Arts Discovery“, „Die Münchner Opernfreunde“, „Dresdner Neueste Nachrichten“, „Leipziger Volkszeitung“, „Wagneriaani“, както и от „Rundfunk Berlin-Brandenburg“.
В София ще бъдат и журналисти от „Musikfestspiele Königswinkel“ от Фюсен, градът в който през есента ще бъде представена новата постановка на „Валкюра“. Пристига и журналистка от сайта „Mezei néző“ от Будапеща, която специално следи изявите на великолепния унгарски бас Кристиан Чер. За целия фестивал в София ще бъде представител на сайта „MusicWeb Internationa“, който е страстен колекционер на записи на класическа музика.