През тази година Софийската филхармония се е погрижила за ценителите на музиката не само в столицата. Съставът ще изнася концерти в София, в зала „България“ и в анриума на Квадрат 500, във Варна и в Правец.

Летния си сезон филхармониците ще открият във Варна на 3 юли с концерт включен в програмата на международния музикален фестивал „Варненско лято“. Солист ще бъде Венцел Фукс кларинетист на Берлинската филхармония, който ще изпълни Ла мажорния концерт за кларинет на Волфганг Амадеус Моцарт. На пулта застава Щефан Фрухт, който ще дирижира още Увертюра „Хебриди“ от Феликс Менделсон-Бартолди и Симфония №7 от Лудвиг ван Бетовен. За да зарадват и софийските си почитатели, същата програма ще бъде изпълнени и на 6 юли.

Сезонът в залата продължава на 20 юли с концерт от любими арии и дуети, които ще дирижира Найден Тодоров, а солисти ще бъдат Беса Лугичи, сопран и Михаил Михайлов, тенор. Летните изкушения ще приключат на 31 август, когато под диригентството на Джанкарло де Лоренцо ще прозвучат Тъжният валс“ на Жан Сибелиус, (може би като сбогуване с лятото), сюита от балета „Лешникотрошачката“ от Пьотр Илич Чайковски и сюита от музиката на Нино Рота към филма „Пътят“ на Федерико Фелини.
Тази година Софийската филхармония поема музикалната програма на летния фестивал на езерото в Правец „Pravets Art Night“. Там ще има два концерта, които ще дирижира Найден Тодоров. Сензационната тромпетистка Лусиен Реноден Вари ще изпълни на 21 юли концерта за тромпет от Йозеф Хайдн. Програмата на вечерта е почит към тримата големи виенски класици и включва още Увертюрата към „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт и Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен. Любимата ученичка на Христина Ангелакова, Беса Лугичи и тенорът Михаил Михайлов ще бъдат на сцената на 22 юли. Със стилна програма от обичани оперни арии и дуети те ще поздравят гостите на Правец. Публиката ще чуе и „Музика на водата“, и „Музика на фойерверките“ от Георг Фридрих Хендел. А организаторите обещават феерия от фойерверки, които да допълнят празничната атмосфера.

В августовските жеги прохладата на атриума на Квадрат 500 примамва за няколко вълнуващи срещи с камерните състави на филхармонията. На 3 август има покана от Кварто Квартет. Антични танци на Оторино Респиги, Унгарски танци от Йоханес Брамс, Румънски танци от Бела Барток и Български танци от Марин Големинов избират музикантите за програмата наречена „Танцувай с Кварто“. На 10 август изискана „Романтика за двама“ предлагат Иван Пенчев, цигулка и Деница Димитрова, арфа с музиката на Гаетано Доницети, Камий Сен-Санс, Луи Шпор, Сергей Рахманинов, Астор Пиацола. А на 17 август в „Италия Велла“ ще ни пренесат момичетата от ансамбъл „Бела Воче“ съпровождани от пианиста Стефан Врачев.

Пълната програма:

3 юли
Фестивален и конгресен център – Варна Софийската филхармония гостува на Варненско лято

Феликс Менделсон-Бартолди  – Увертюра „Хебриди“

Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за кларинет в Ла мажор

Лудвиг ван Бетовен – Симфония №7

Солист: Венцел Фукс – кларинет

Диригент: Щефан Фрухт

6 юли

Зала „България“

Феликс Менделсон-Бартолди  – Увертюра „Хебриди“

Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за кларинет в ла мажор

Лудвиг ван Бетовен – Симфония №7

Солист: Кевин Спаньоло – кларинет,

Диригент: Щефан Фрухт

20 юли

Зала „България“

Празнични арии и дуети
Солисти:
Беса Лугичи – сопран
Михаил Михайлов – тенор
Диригент: Найден Тодоров

31 август

Зала „България“

Жан Сибелиус – „Тъжен валс“ оп.44

Пьотр Илич Чайковски – Сюита из балета „Лешникотрошачката“
Нино Рота – сюита из филма „Ла Страда“ „Пътят“
Диригент: Джанкарло де Лоренцо

21 юли
сцена на езерото в Правец
Moцарт – Увертюра „Сватбата на Фигаро“
Хайдн – Концерт за тромпет
Бетовен – Симфония
Солист: Лусиен Реноден Вари – тромпет
Диригент: Найден Тодоров

22 юли
сцена на езерото в Правец
Музика и фойерверки
Хендел – Музика на водата
Празнични арии и дуети
Хендел – Музика на фойерверките

Солисти:
Беса Лугичи -сопран
Михаил Михайлов – тенор

Диригент: Найден Тодоров

3 август

Квадрат 500

Кварто Квартет

“Танцувай с Quarto”
Оторино Респиги – Антични танци
Йоханес Брамс – Унгарски танци
Бела Барток – Румънски танци
Марин Големинов – Български танци

10 август

Квадрат 500

“Романтика за двама“

Иван Пенчев – цигулка

Деница Димитрова – арфа

Творби от Гаетано Доницети, Камий Сен-Санс, Луи Шпор, Сергей Рахманинов, Астор Пиацола

17 август

Квадрат 500

Италия Белла

Вокален състав „Бела Воче“

Стефан Врачев – пиано

Споделете музиката през лятото със Софийската филхармония.

Снимка: Василка Балевска