Повече от десет години в живописния Арбанаси се провежда музикален фестивал, който приема солисти от страната и чужбина. И тази година между 10 и 17 юли ще има няколко концерта.

„Уважаеми любители на музиката,

Откакто създадохме този фестивал през 2010 г., „Arbanassi Summer Music“ се превърна в едно от най-специалните музикални събития в Източна Европа, ръководено от визионерски дух и посветено на художественото съвършенство и иновациите. За магията му допринасят уникалната топла и човешка атмосфера на фестивала и спиращата дъха околност на Арбанаси. За пореден път сме поканили отлични изпълнители и повече от всякога очакваме да се срещнем с вас през юли.“ Димитри и Юлита, артистични директори

Всички концерти се провеждат в двата храма „Св. Георги“ и Църквата на архангелите Михаил и Гавраил, и започват в 19.30 ч.

Тази година гостуват цигуларите Мона Верхас, Линде Вержанс, виолистите Стефания Янкова, Елейн Нг, Виолина Илиева, виолончелистите Теодора Атанасова и Виктор Трайков, Юлита Фъсева-контрабас, обоистите Луис Бауман и Димитри Местдаг.

Програмата е интересна и предлага както барокови пиеси, така и съвременни композиции.

Първият концерт на 10 юли е наречен „Метаморфози“ по името на едноизенната пиеса на Рихард Щраус и Струнния секстет оп.18 на Йоханес Брамс.

На 13 юли под мотото „Фолклор и Ренесанс“ съвсем концептуално са подбрани различни фолклорни образци съчетани с композиции на Добринка Табакова, Арво Пярт, Бохуслав Мартину, Джон Дауланд и др.

„Искращ барок“ в две серии завършва фестивала на 16 и 17 юли като акцентът е поставен върху творчеството на Хенри Пърсел и Антонио Вивалди.

Ето и подробните програма:

Понеделник 10 юли (църква „Св. Георги“) 1930

Метаморфози

Метаморфози (Рихард Щраус)

Струнен секстет оп.18 (Йоханес Брамс)

Четвъртък 13 юли (църквата „Св. Георги“) 1930

Фолклор и Ренесанс

Organum Light (Добринка Табакова)

Дромерът (датски традиционен)

Мадригал „poco allegro“ (Бохуслав Мартину)

Lachrimae Antiquae (Джон Дауланд)

Бряг (Fredrik Sjölin)

Полша от Доротея (шведска традиция)

Мадригал „poco andante“ (Bohuslav Martinu)

Shine you no more (Rune Tonsgaard Sörensen)

Lachrimae Gementes (John Dowland)

Staedelil (Фарьорски традиционен)

Summa (Arvo Pärt)

Толкова различни пътища (Добринка Табакова)

Неделя 16 юли (Църквата на архангелите Михаил и Гавраил) 1930

Искрящ барок

Сюита от „Абделазер“ (Хенри Пърсел)

Концерти за два обоя и струнни (Антонио Вивалди)

Сюита от „Кралицата на приказките“ (Хенри Пърсел)

Понеделник 17 юли (Църква на архангелите Михаил и Гавраил) 1930

Искрящ барок

Сюита от „Абделазер“ (Хенри Пърсел)

Концерти за два обоя и струнни (Антонио Вивалди)

Сюита от „Кралицата на приказките“ (Хенри Пърсел)

Село Арбанаси е обявено за архитектурен паметник и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В селото има 5 църкви и 2 манастира, строени в края на 16-ти и в началото на 17 век. Църквата „Рождество Христово“ е най-старата и най-живописната църква. Най-голямата от тях е църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, а най-малка е църквата „Св.Атанас“, построена през 1637 г.. Църквите „Св.Георги“ и „Св.Димитър“ датират съответно от 1661 и 1612 г.