За четвърти път Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Приморско ще посрещнат публиката на 5, 12, 19 и 26 август сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ. Ще бъдат представени едни от най-популярните и обичани оперни заглавия: рядко изпълняваният шедьовър от Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“ (5 август) Вердиевите опери „Набуко“ (12 август) и „Трубадур“ (26 август) и на 19 август – „Кармен“ от Жорж Бизе.

Двете предишни издания на фестивала преминаха триумфално, с подчертан интерес от страна на многобройната интернационална публика. Затова за първи път тази година се подготвят цели четири заглавия, които ще предоставят възможност за несравнима естетическа наслада на посетителите, в съчетание с мистиката на Странджа и притегателната сила на тракийското светилище, което е древен мегалитен комплекс.
Първото заглавие от тазгодишния фестивал е операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс.
Творбата не е била поставяна на бургаска сцена творба до лятото на 2017 г., когато премиерният спектакъл в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ предизвика фурор с авангардното си постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев, предизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви.
Интересното в подготовката на бургаската постановка на „Самсон и Далила“ са необичайните декори и костюми. Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила. Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана от самия Ференц Лист.
Под прецизната палка на маестро Иван Кожухаров, в главните роли влизат утвърдени и обичани оперни певци: в образа на Далила ще се превъплъти мецосопраното Даниела Дякова. Образа на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев. В ролята на Върховния жрец на Дагон ще бъде баритонът Александър Крунев, който наскоро чества тържествено своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера. Абимелех, сатрапът на Газа, ще изпълни басът Делян Славов. В ролята на Стария евреин ще бъде Диман Панчев, бас.

На втората фестивална вечер – 12 август, публиката ще има удоволствието да се наслади на Вердиевата опера „Набуко“, която за втори път – след 2021 г., ще бъде представена на магичното място. Като своеобразен химн на сливането на Природа и Музика ще прозвучи знаменитият „Хор на евреите“. Под палката на Ивайло Кринчев, в ролите на драматичното заглавие, представящо тежката съдба на древните евреите, заточени във Вавилон и Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор, ще бъдат великолепни солисти: баритонът Марян Йованоски – като Набуко, в ролята на Измаел – тенорът Яни Николов, Захария – Делян Славов, бас. Абигайл – сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска влиза в ролята на Фенена. В образа на Върховния жрец ще бъде басът Костадин Мечков, Абдало – тенорът Милен Динолов, в ролята на Анна – сопраното Нона Кръстникова.

На 19 август на пулта ще застане Григор Паликаров, който ще дирижира операта „Кармен“ от Жорж Бизе. С емблематичната опера от Бизе бе закрито миналогодишното издание на „Опера на светилището“ 2022 г. Даниела Дяковa ще бъде красивата Кармен отново в сценично партньорство с тенора Костадин Андреев, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе. Баритонът Марян Йованоски, солист на Бургаската опера и на Националната опера на Северна Македония, ще бъде тореадорът Ескамилио. Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела, басът Диман Панчев ще бъде Цунига. Като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Аглика Петрова-Елис. Ирина Доброволская ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, баритонът Йордан Христозов – Моралес.

Последната фестивална проява ще бъде операта „Трубадур. Тази вечер ще дирижира Деян Павлов. Ролята на Граф Ди Луна ще представи баритонът Марян Йованоски, в образа на Леонора ще бъде Йоана Железчева, в коронната си роля на Азучена влиза мецосопраното Даниела Дякова, Манрико ще бъде тенорът Валерий Георгиев, който отскоро освен солист на Варненската опера се присъедини и към Бургаския колектив, Ферандо – басът Костадин Мечков, Инес – Ирина Доброволская, Руиц – Любомир Тодоров, Стар циганин – Николай Николов, Вестител – Милен Динолов.
Режисьор на постановките, адаптирани за откритата сцена в Бегликташ е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, репетитор на балета – Марина Змеева-Маркова, хореографията е на Недко Георгиев. .
Адмирации за постигането на оптимално въздействие имат и всички специалисти „зад кадър“ — асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, служителите от техническите служби и ателиетата.
Участват хорът, оркестърът и балетът на Държавна опера Бургас.
Всички представления започват в 20.30 ч.