От 30 август до 3 септември на специално построената сцена на язовир „Копринка” Старозагорската опера за трета година кани публиката на няколко забележителни събития.

„На брега на древния Севтополис” зрителите ще преживеят вълнуващо музикално и танцово пътешествие през вековете.
За трета поредна година Държавна опера-Стара Загора участва в традиционните Празници в долината на тракийските царе, организирани и провеждани от Община Казанлък, на специално построената внушителна сцена на язовир „Копринка”. Магично място, което привлича вниманието на туристи и меломани, които избират да прекарат три вълнуващи оперни и балетни вечери под звездите.
Първият спектакъл е „Атила” от Джузепе Верди на 30 август от 20.00 часа. Юлиан Константинов ще се представи в една от своите знакови роли на хунския вожд Атила. Сръбското сопрано Драгана Радакович гостува в ролята на Одабела, а Александър Крунев ще бъде в ролята на Ецио. Участват още солистите Александър Марулев като Леоне и Ивайло Йовчев – в ролята на Улдино, оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, Прабългарска школа за опера и балет. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев.
На 1 септември от 20.00 часа Балетът на Старозагорската опера ще представи танцовия спектакъл по хореографията на Марио Пиаца „Гето”. В атрактивното представление, което вече 5-ти творчески сезон не слиза от афиша на Старозагорската опера, главните роли ще бъдат изпълнени от примабалерината Анелия Димитров в ролята на Сара, Фиорди Лоха Давид, Кармен Демирташ ще бъде Душата, а Калин Любенов – в ролята на Равина. Хореографията носи рисунъка на традиционния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал „Джелем“ и унгарски цигулки.
Финалът на 3 септември „На брега на древния Севтополис” е отреден за спектакъла на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте с участието на Михаела Филева в ролята на Есмералда. Трогателната история на Гърбушкото от Нотр дам ще бъде пресъздадена от солистите Марин Русинов – Фроло, Николай Моцов ще еГренгоар, Борис Тасков Квазимодо, Димитър Райчев Феб, Денис Бояджиев Клопен, Гергана Николаева Фльор де Лиз, оркестъра, хора, децата на Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, хореография Марио Пиаца, режисьор Виолета Горчева, сценография и костюми Денис Иванов.