„Арко Ирис“ опера в две действия от Александър Йосифов с либрето на Банчо Банов по пиесата на Димитър Димов „Почивка в Арко Ирис“

Премиерата е на 4 ноември 1984 г. в Софийската опера, диригент Иван Маринов, режисьор Светозар Донев, сценограф Радостин Чомаков, костюмограф Бояна Чомакова, хормайстор Любомир Каролеев.
В ролите Стефка Минева – Инес, Константин Янков – капитан Естанислао Браво, Румяна Барева – Пилар, Никола Смочевски – Себастиан, Любомир Бодуров – отец Сантяго, Пламен Хиджов – Алварес, Румен Дойков – Антонио, Павел Герджиков – Фернандес, Стефан Еленков – Молинеро, Петър Петров – Беналкасар.

Действащи лица
апитан Естанислао Браво, републиканец
Инес, испанска благородничка
Пилар, нейна прислужница
Себастиан, иконом в дома на Инес
Отец Сантяго
Дон Хулиан Монтеро, баща на Инес
Лейтенант Алварес, републиканец
Антонио, анархист
Хуан Фернандес, анархист
Молинеро, баща на Пилар
Беналкасар, политкомисар

Съдържание
Действието се развива по време на Гражданската война в Испания през 1937 г.

Въведение
Над полето проблясва далечна артилерийска канонада. Хора, прогонени от военните действия, търсят път за спасение.

Първа картина
В дома на дон Монтеро край селцето Арко Ирис пристига патрул на Републиканската армия. Лейтенант Алварес избира място за командвания от капитан Браво батальон, който е изтеглен от фронта за отдих след тежки боеве. Икономът Себастиан бърза да предупреди дъщерята на Дон Монтеро Инес за появата на републиканците.
Инес е горда и независима жена. Тя не се интересува от битките между републиканци и фалангисти. Но разпадът на обществото се отразява и на нейния живот. През нощта тя е била нападната от един военен – Морено, и за да се защити, го е убила. Убедена е, че последиците за нея няма да закъснеят.
В имението пристигат анархисти, които в момента владеят Арко Ирис. Водачът им Антонио иска да се срещне с дон Хулиан Морено, който е на гости в дома на Монтеро. Инес казва, че наистина са имали такъв гост, но вече е заминал. Анархистите са доволни, тъй като е трябвало да заместят батальона на Браво на фронта. Капитанът ги обвинява в измяна. Въпреки големите загуби той решава да поведе отново бойците, за да защитят пътя към Мадрид. Вдъхновени от героизма на бойците, анархистите тръгват с тях.
Поведението на капитан Браво прави впечатление на Инес. Тя решава, че може да му се довери и се обръща към него за помощ. Разговорът им е прекъснат от прислужницата Пилар, която съощава, че е дошъл военният патрул на анархистите, воден от свирепия Хуан Фернандес. Той търси дон Морено, когото всички наричат Учителя. Иска да влезе в дома на Инес, но е спрян от капитана. Инес казва, че снощи Учителят е напуснал дома й. С нови заплахи Фернандес се заканва, че ако не го открие, ще са върне тук, за да се разправи с виновните.
Когато обстановката се успокоява, Инес признава на Браво, че е убила Морено, който снощи се е опитал да се възползва от нея. Смутен, капитанът не знае какво да прави. Анархистите са техни съюзници и той е длъжен да предаде девойката на властите. Пилар напомня, че в момента в Ирко Ирис няма власт и Инес просто ще бъде разстреляна.
Браво решава да помогне на дамата. Нарежда на Алварес да разположи щаба в градината, а пред къщата да се постави пост, който да не допуска вътре никого.
Войниците пристигат, а Инес моли Пилар да набере червени като кръвта карамфили, символ на любовта.

Втора картина
В дома на Монтеро икономът Себастиан и Пилар се подготвят за вечерята. Инес е поканила Браво. Мъжът е притеснен от присъствието на толкова войници и иска Пилар да следи внимателно какво правят.
Връща се Инес, придружена от изповедника й отец Сантяго. Тя разкрива притесненията си, но отецът не може да й даде съвет. Светът е объркан и грехът е станал добродетел, а истината – лъжа.
Влиза капитан Браво. Неочаквано се появява и парализираният дон Монтеро, бащата на Инес. Той е написал бележка, че поема отговорност за всичко, което се е случило в дома му.
Останали сами, Инес и Браво разкриват зараждащите се чувства. Те знаят, че бъдещето е неясно, но сега са щастливи и предпочитат да изживеят оставащите им мигове заедно.
Себастиан също е объркан. Той смята, че странното отношение на Инес към републиканеца е предварително обмислено, с цел да го отвлече от делото, с което се е захванал. Икономът мрази аристократите, но мрази и бедняците, и смята, че те са виновни за нещастията, сполетели родината му. Той е фалангистки офицер, изпратен да следи действията на врага. Сега трябва да предаде по радиото послание за действията на врага. Тъй като се готви голямо настъпление, ще предложи ударът да бъде над Арко Ирис, защото тук няма големи вражески сили, а само един батальон, останал почти без хора.

Трета картина
Войниците се веселят около фонтана пред дома. Пилар се опитва да ги отпрати в парка и те се съгласяват, едва след като тя им казва, че после ще ги потърси.
Браво и Алварес коментират обстановката. Лейтетант Алварес споделя, че харесва Пилар, но се притеснява да й разкрие чувствата си, тъй като много добре знае, че може да не оцелее след следващата битка. Комисарят на батальона Беналкасар носи вест, че се очаква нападение на фалангистите по целия фронт. Тяхната задача е да задържат колкото може по-дълго Арко Ирис. От щаба съобщават, че сред тях има фалангистки разузнавач, който трябва да бъде обезвереден. Браво дава разпорежданията си, но не иска да пострадат невинни хора.
В тази суматоха пристигат бащата на Пилар – Молинеро, и група селяни. Той иска дъщеря му да се омъжи за любовника си Морено и да спаси семейната чест. От къщата излизат Инес и отец Сантяго, както и Себастиан, който се опитва да изгони пийналия баща и го поваля на земята. Беналкасар се намесва и защитава правото на стареца да защити достоинството си. Молинеро е учуден. Той за първи път получава подкрепа от някого.
Втурва се войник, който съобщава за началото на атаката. Браво и войниците му тръгват да изпълнят дълга си. Остават само обитателите на дома. Надменно Себастиан обяснява, че тази бомбардировка означава, че скоро фалангистите ще нападнат градчето. Той разкрива същността си пред Инес. Съветва я да убеди капитан Браво да предаде селото без бой, за да запази живота му.
Инес е ужасена. Тя не знае какво да прави и отправя молитви към Бог.

Втора част
Четвърта картина
Пилар е нещастна след случката с баща й. Застанала е пред дома на Монтеро и пее, като си акомпанира на китара. Приближава се лейтетант Алварес, който иска карамфила от косите й, но девойката отказва.
Разтревожена, Инес търси капитан Браво. Пилар признава, че знае за предателството на Себастиан и я упреква, че обрича на гибел войниците.
Идва Браво и Инес, която е решила да запази любимия си, му предлага да прекарат нощта в близката планина. Той отказва. Тази нощ трябва да е с батальона си и признава, че скоро ще влязат в бой. Инес го обвинява, че не го е грижа за нея. Влиза Беналкасар, който пита кой е дал на войниците бъчва с коняк. Инес гордо казва, че това е тя. В миг Браво разбира какво се опитва да направи тя и я отблъсква. Политкомисарят настоява обитателите на този дом да бъдат строго наказани, но Браво не позволява. Той нарежда всички да са в бойна готовност.
Приближилата се Пилар иска разрешение да танцува пред войниците, за да повдигне духа им. Тази нощ никой не трябва да заспива. Двамата тръгват към лагера.
Инес иска от Себастиан да спаси Браво.

Пета картина
В градината на имението войниците са в бойна готовност. Анархистки патрул, воден от Фернандес, прекъсва танца на Пилар.Той не е открил дон Монтеро и с разрешение от щаба идва, за да претърси всичко наоколо. Себастиан обявява, че Морено е убит от капитан Браво. Той вдига пистолет и стреля към Браво, но Пилар го закрива с тялото си. Икономът побягва, но е прострелян от Инес. Тя признава, че е убила Морено. Фернандо иска да я отведе, но оръдейна канонада заглушава всичко. Батальонът тръгва на бой. Браво му предлага да тръгне с тях. Истината за случилото се в Арко Ирис ще бъде разкита, ако останат живи.
Капитанът и гордата благородничка се прощават.

Епилог
Войниците са тръгнали, а облечени в черно жени остават след тях, очакващи драматичната развръзка на битката.