Творби за цигулка и пиано от Бетовен, Брамс и Малер

 

 

Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко се събират в Съединените Щати. Поредният им диск представя четири творби осъществени в различни периоди.

Програмата е стилна и завладяваща.Композициите са подредени следвайки историята на създаването ми. Започва със сонатата за цигулка №7 в до минор оп.30 №2 от Лудвиг ван Бетовен, следва първата соната в сол минор оп. 78 на Йоханес Брамс, прочутото Адажието от Симфония №5 на Густав Mалер в аранжимент на Ото Витенбехер и завършва с клавирния квартет в ла минор, за чието изпълнение се включват виолончелистът Луи-Мари Фарде и виолистът Елисео Рене Салазар. Последната пиеса е от концертно изпълнение в Хюстън през 2013 г., а останалите композиции са студийно реализирани през 2017 г. в Санта Барбара.
Дуото „Парашкевов-Кисленко“ е създадено през 2009 г. Първият им диск е наречен „Руски сонати“ и е от 2011 г. Представеният диск е от 2018 г. И той получава ласкави отзиви, а творбите включени в него двамата музиканти изпълняват често.
В буклета на диска са включени подробни анализи и представяне на творбите от музиколога д-р Кевин МакБрин.
Чавдар Парашкевов е роден във Варна, след което продължава образованието си в Далас и в Хюстън. Той е в състава на Хюстънската опера и балет, но често концертира с приятели. Първият му албум от 2005 г. „Moto Perpetuo“ има интересна съдба. Чавдар се запознава с един от астронавтите от полет STS-125 и му подарява своя диск, който лети с него на совалката „Атлантис“ през месец май 2009 г. Последният му, четвърти диск е от 2021 г. и се нарича „Брамс и Шостакович – клавирни триа“ записан заедно с пианиста Виктор Вълков и виолончелиста Луи-Мари Фарде.
Наташа Кисленко е възпитаничка на Московската консерватория „Чайковски“, след което продължава обучението си в Далас. Кисленко е преподавател в университета в Санта Барбара, както и в Калифорнийския университет във Фрезно.