„Армида“, опера от Антонин Дворжак

„Армида“ от Антонин Дворжак, опера в четири действия по либрето на Ярослав Връхлицки създадено по „Освободеният Йерусалим“ на Торквато Тасо. Либретистът  на Дворжак заимства от либретото на Филип Кино написано за едноименната опера на Жан-Батист Люли.
Изпълнена е за първи път в Пражкия национален театър на 25 март 1904, а е издадена под оп. 115 едва през 1941 г. Първата Армида е Ружена Матурова, която е и първата изпълнителка на ролята на Русалка в едноименната опера на Дворжак.
Това е десетата и последна опера на Антонин Дворжак. С изключение на „Русалка“ останалите са забравени.

Действащи лица и изпълнители
Цар Хидраот от Дамаск, бас
Армида, негова дъщера, сопран
Исмен, принц и магьосник, баритон
Петър, пустинник, бас
Бохумир, командващ франките, баритон
Риналдо, кръстоносец, тенор
Дудо, тенор
Свен, тенор
Регер, тенор
Сирена, сопран

Съдържание
Първо действие
В кралските градини на Дамаск се чува призив за молитва. Исмен влиза с новини за приближаващите франки, но се опитва да разубеди краля от конфронтация: нека вместо това изпрати дъщеря си (чиято ръка Исмен търси) да посее разногласия. Тя се отказва, но променя решението си, когато Исмен използва магията си, за да й покаже вражеския лагер, разпознавайки Риналдо като рицаря, за когото току-що е мечтала. (А арията на Армида удивително напомня на прочутата ария на Русалка).

Второ действие
Армида пристига в лагера на кръстоносците и среща Риналдо, който я въвежда в съвета, където тя разказва история за чичо узурпатор, който е ослепил краля и я е преследвал в пустинята. Риналдо няма търпение да поведе войните си, за да възстановят нейното кралство. Двамата тръгват, но са заловени от отшелника Петър. Магьосникът Исмен се намесва направлявайки колесницата, теглена от дракони.

Трето действие
Риналдо и Армида се забавляват в нейната градина със сирени и феи. Исмен е дегизиран като старец и се опитва да унищожи двореца, но намирайки, че силите му не отговарят на магьосничеството на Армида, той отива при спътниците на Риналдо и твърди, че е новопокръстен. Доволни от помощта му, те приемат от него диамантения щит на Архангел Михаил, който използват, за да изведат Риналдо от двореца, който се срива веднага щом Армида се отдава на скръбта. Риналдо моли за прошка, че е изоставил другарите си и мисията си.

 Четвърто действие
Докато кръстоносците напредват към Дамаск, битката минава през лагера и Риналдо убива Исмен и се изправя срещу черен рицар, който изпуска меча си, когато проклина името на Армида. Едва след като я намушка, той я разпознава и я кръщава, докато тя умира в ръцете му.

На снимката: Афиш за премиерата на „Армида“ от Антонин Дворжак и Ружена Матурова – първата изпълнителка на Армида.