Митът за магьосницата Армида в музикални творби

Може би това е сюжетът, който най-много вълнува въображението на художници и композитори от най-ранни епохи. Красивата сарацинка оживява благодарение на епоса „Освободеният Йерусалим“ на Торквато Тасо. Сблъсъкът между благородния, смел рицар Риналдо и изпратената да го омагьоса и убие жена поражда епична интрига, която и до днес вълнува. В някои от произведенията тя приема християнството и се подчинява на Риналдо, в други, обзета от ярост, разрушава създадената от самата нея омагьосана градина.
Никак не е за учудване, че пръв е заинтригуван от великолепната Армида Клаудио Монтеверди. За жалост неговата опера „Изоставената Армида“ от 1627 г. е изгубена.
Французинът Жан-Батист Люли също претворява в музика „Армида“ през 1686 г. Пак през 17 в. и Джон Денис написва „Риналдо и Армида“. Стигаме до 1711 г., когато Георг Фридрих Хендел създава своя „Риналдо“ – опера, която и днес е в репертоара на световните театри. През 1718 Антонио Вивалди пише „Армида в Египетския лагер“. Томазо Траета и той има „Армида“ от 1761 г. Николо Йомели пък през 1770 е авторът на „Изоставената Армида“, на следващата години „Армида“ пише Антонио Салиери, а през 1772 и Антонио Сакини, който през 1783 г. създава и опера „Рьоно“ `(френското име на Риналдо) „Армида“ на Кристоф Вилибалд фон Глук е от 1777, а на Йозеф Мисливечек от 1780. От 1786 е операта „Армида и Риналдо“ от Джузепе Сарти.
Не устояват на изкушението нито Йозеф Хайдн нито Джоакино Росини, когато създават последователно „Армида“ – първият през 1784, вторият през 1817.
Омагьосани от чара са и Франческо Бианки, Антонин Дворжак и Джудит Уиър. Оперите се наричат просто „Армида“ и са създадени съответно през 1802, 1904 и 2005 г.
Йоханес Брамс композира кантата, озаглавена „Риналдо“.
Историята има и своето хореографско изражение с балета „Армида“ на Чезаре Пуни, хореография на Жюл Перо с премиера на 20.11.1855 в Санкт Петербург.
Пак императорският балет на Санкт Петербург представя на 12.11.1907 г. „Павилионът на Армида“ с музика на Николай Черепнин и хореография на Михаил Фокин. След две години е втората премиера, дадена от „Руските балети“ в театър „Шатле“ Париж.
„Риналдо и Армида“ нарича своя балет Малкълм Арнолд, който е представен на 6.01.1955 с хореографията на Фредерик Аштън от  Sadler’s Wells Ballet  на Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон.