Песни на Сергей Прокофиев записани от Мария Принц и Маргарита Грицкова

 

 

Този репертоар е рядко изпълняван и за нас беше много вълнуващо, вдъхновяващо и плодотворно да се заемем с тези песни, споделя Принц.

Тези, които следят вокалните камерни концерти в София, не може да са пропуснали представянето на мецосопрана Маргарита Грицкова в цикъла „Мария Принц със звезди от интернационалните сцени и солисти на Софийската филхармония“ през 2017 г. Тогава те изпълниха творби от Моцарт, Малер, Рахманинов, Чайковски и Римски-Корсаков, а младата певица остави великолепно впечатление както с красивия си глас, така и с умението да борави с фини нюанси, тъй необходими за камерната музика. 

Сътрудничеството между двете продължава и до днес. Резултат от него са серия от дискове за „Наксос“.

В диска е записан цикълът „Пет поеми по текстове на Анна Ахматова“ оп. 27, а от няколко други цикъла са избрани определени песни – от „Пет поеми“ оп. 23, от „Три детски песни“ оп. 68, от „Дванадесет руски народни песни“ оп. 104 и др., както и „Грозното патенце“ оп. 18 от Прокофиев.

„Това е вторият диск, който записваме двете. Сесията беше през април 2019 г. Проектът е дългосрочен и се осъществява в сътрудничество между „Наксос“ и Баварското радио. Тонрежисьор беше Торстен Шрайер, син на прочутия оперен певец Петер Шрайер“ – казва Мария Принц.

„Рядък скъпоценен камък сред записаните вокални рецитали. Песните в диска сякаш са написани за Грицкова, световната оперна звезда, която събира огромния си глас, за да покрие песенната форма. В лицето на българката пианистка Мария Принц тя намира идеалния си партньор, който добавя богати нюанси в акомпанимента, сдържано балансирана и в съвършен синхрон с Грицкова“ – пише в рецензия за диска.

Да припомня, че благодарение на Мария Принц в България няколко рецитала в София, Пазарджик, Стара Загора и Русе изнесе една от най-големите оперни звезди баритонът Матиас Гьорне, Тя гостува и с кларинетиста Андрю Маринър, със Селин Моане – обой, Софи Берти Галонг – фагот, Роберт Ноч – виолончело. Забележителни бяха и концертите й с Красимира Стоянова.
Маргарита Грицкова е солистка на Виенската държавна опера от 2012 г. Преди това веднага след завършването на Консерватория в Санкт Петербург тя сключва договор с театъра във Ваймар, Германия. Една от първите ѝ роли още като студентка е Кармен под диригентството на Марис Янсонс. В началото на кариерата си тя изпълнява малки роли, но бързо натрупва опит, а богатият ѝ глас с блестящи височини я прави превъзходна изпълнителка на Росиниевите героини – Розина, Анжелина и др. Маргарита все още предпочита да пее Моцарт и Росини, но постепенно поема и по-тежки роли.