„Сянката“ от Александър Текелиев

„Сянката“ от Александър Текелиев – балет в две действия, четири картини и пролог. Либретото и хореографията са на Маргарита Арнаудова, сценография Мария Трендафилова, диригент Михаил Ангелов. Либретото е създадено по приказката на Ханс Кристиан Андерсен и детската пиеса на Евгений Шварц.
Премиерата е на 17 май 1984 г. в Софийската опера. Главните роли изпълняват Румен Рашев, Бисер Деянов, Павлина Гелева, Евгения Кръстева, Красимира Колдамова, Иван Цанов.
Балетът получава Наградата на София за 1985 г.

Действащи лица
Учен, който иска да направи хората щастливи
Сянката му, на която е омръзнало да бъде сянка и иска да бъде истински учен
Анунциата, дъщеря на Човекоядеца, красива, честна, умна девойка
Принцесата, истински приказна, но отровена от дворцовите нрави
Човекоядец
Първи министър
Втори първи министър
Двама Детективи

История на създаването
Творчески срещи между Александър Текелиев и Маргарита Арнаудова има и преди осъществяването на тази тяхна съвместна работа. За балет „Арабеск“, тя подготвя хореография, използвайки две творби на Текелиев – „Адажио и Скерцо“. През 1979 г. е завършена музиката за балета. На прегледите „Нова българска музика“ през 1981 и 1982 г. са изпълнени първа и втора симфонична сюита „Сянката“. Щастливо стечение на обстоятелствата е, че Маргарита Арнаудова става балетмайстор на Софийската опера и балет и така творбата намира своята сценична реализация.

Съдържание
В кабинета на Учения
Както винаги в кабинета си Ученият е със своята сянка. Отнякъде изплува Принцесата, а Ученият е привлечен от нея. Тя, показвайки най-лошото си лице, го отминава. Следват я двамата детективи. Към Учения се доближава Анунциата, но той е обсебен от друг образ.

На градския площад в приказна страна.
Площадът е изпълнен с хора. Настава суматоха, предизвикана от Човекоядеца, който преследва човек, опитал се да го измами. Дъщеря му Анунциата се опитва да го успокои. Всички останали се отдалечават. Остава само Ученият, който с любопитство наблюдава сцената, без да се страхува от яростта на Човекоядеца. В този миг той вижда преследвания, залавя го и го убива. Всички са ужасени. Отново най-спокоен е Ученият, който изважда една колба, полива умрелия и той се съживява. Изумлението е всеобщо. Но чудото са видели и кралските министри, които идват да съобщят за смъртта на краля. Те вземат колбата от учения с уверението, че ще я пазят по-успешно. Ученият не реагира, защото е забелязал Принцесата, в която се влюбва веднага.

Стая в хотел
Ученият мечтае за своята нова любов, която се появява за малко на балкона. Той не знае какво да прави. В този момент Сянката потрепва и човекът разбира, че не е сам. Първоначалната уплаха бързо преминава, когато осъзнава, че това е неговата сянка. Тя е готова да му помогне и той я изпраща да предаде на Принцесата колко много я обича.

Градина в двореца
Министрите и детективите разбират, че Принцесата е влюбена в Учения, но те са уверени, че той никак не е подходящ да седне на трона. В този момент те виждат да се задава Ученият. Опитват се да го спрат, но не успяват, защото това е Сянката. Тя се приближава към всеки един от тях и успява да ги омае. Всички вече са убедени, че това най-подходящият кандидат за принцесата. В този момент идва самият Учен. Той е възмутен от своята сянка и се опитва да се намеси, но никой не му обръща внимание, а самата Принцеса нарежда да го изведат. Единствено Анунциата се опитва да му помогне, но напразно.

В двореца.
Всички с нетърпение очакват сватбата на Принцесата и коронацията на Сянката. Всички са щастливи. Само Сянката не е доволна, защото тя иска да подчини Учения и да го превърне в своя сянка. Напразни са опитите му да обясни огромната заблуда. Никой не му вярва, а накрая го осъждат и на смърт. Отново Анунциата е до него и иска да го спаси, Едва сега той разбира колко красива и предана е девойката, но е късно. Водят Човекоядеца, който отсича главата му. В този момент пада и главата на Сянката, която седи на трона. Всички изпадат в ужас. Министрите вадят чудодейната колба и поръсват Сянката, но няма никакъв ефект. Анунциата взема флакона и поръсва тялото на своя любим. Ученият се изправя, хваща за ръка Анунциата и напуска двореца. След него тича Принцесата, Сянката се опитва да го умилостиви, но се опитва да задържи Принцесата и короната, което е невъзможно, защото тя все пак е само една сянка.