История на балетния конкурс във Варна от Илиона Василева

 

Първият международен балетен конкурс се провежда във Варна от 2 до 13 юли 1964 г. В книгата, авторката Илиона Василева проследява изданията до двайсет и втория  – 15-30 юли 2006 г. Илиона е историк, живее във Варна и е работила в отдела по регионална история на варненската библиотека „Пенчо Славейков“. Страстна почитателка на балетното изкуство, тя е сред зрителите на всеки един конкурс.

В нейната книга може да се проследят съставите на журито, както и всички лауреати. Но тя не прави само обичайна статистика.

„Опитах се да проследя творческия път на наградените от Варна, защото истинското предназначение на конкурса са проявява в бъдещите успехи на неговите лауреати. По естествен начин книгата се превърна не просто в хроника на балетния конкурс, а в опит за портрет на една цяла балетна епоха“, пише в предговора Илиона Василева.

За да бъде по-пълен този портрет тя допълва информациите със статии и интервюта от видни критици, следили състезанието през годините.

Според една от версиите създаването на това грандиозно събитие се дължи на една срещата на Йордан Киндалов, директор на Концертна дирекция през 1963 г. При посещение в Москва той присъства на спектакъл на „Ромео и Жулиета“ в Болшой театър, в който танцува Галина Уланова. Той споделя с директора на „Госконцерт“ идеята в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ да се проведе балетен конкурс. По света няма такъв. Срещат се с Галина Уланова, която подкрепя идеята. В първите шест издания тя ще бъде председател на международното жури. Членове в този първи и изключително представителен форум са критикът Арнолд Хаскел, Серж Лифар, Нина Кираджиева, Алисия Алонсо, Фео Мустакова, Богдан Ковачев и Стефан Йорданов допълват българските имена, както и представители на Великобритания, Франция, Румъния, Чехословакия, Югославия, Германия, Полша, Унгария.

Ще спомена, че лауреати на първия конкурс стават Владимир Василиев, Екатерина Максимова. Сред българските участници са отличени Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева.

Така започва историята на първия в света балетен конкурс за професионални балетисти.

Дългогодишен ръководител на конкурса е доц. Емил Димитров. В специален предговор той благодари на авторката и припомня, че нейният труд може да бъде наречен огромен и много важен. Припомня, че още през 1983 г. известният балетен критик и педагог Джон Грегори издава книга        която нарича „Варненската балетна Олимпиада“, която в няколко последващи актуализирани издания допълва.

Трудът на Илиона Василева може да се нарече епохален и изключително важен, за да може да се запази паметта за всички предишни издания на конкурса в очакване той да се върне отново на световната конкурсна карта.