В серия от четири изключителни концерта в зала „България“, съставът с диригент Константин Добройков ще ви разведе у нас и по света, в епохата на барока, на прага на тоналността и отвъд нея, и ще ви срещне с признати български солисти и млади таланти!

„За началото на новия ни сезон избрахме да представим една истински красива комбинация от произведения на тримата колоси Пьотр Илич Чайковски, Паул Хиндемит, Арво Пярт. Музиката в този концерт е на прага на тоналната, и излизаща „отвъд“, в модерния композиторски език на XX век, изпълнена с експерименталност, абстрактност, но в рамките на разбираемата хармония и притежаващи тонален център“, споделя Константин Добройков.

Програмата ще открие „Fratres“ за струнен оркестър и ударни инструменти от Пярт, след него ще прозвучи Камерна музика №1, оп.24 от Хиндемит и на финала очарователният „Спомен от Флоренция“ на Чайковски.

Следващата среща с публиката е на 18 октомври, а темата е „Барокът и младостта“. Барокът е представен от Йохан Себастиан Бах, Луиджи Бокерини и Анатонио Вивалди. Младостта са цигуларят Кай Гергов, който ще бъде солист на Годишните времена на Вивалди, Рей Гергов ще представи виолончеловия концерт на Бокерини, а Лео Гергов ще изпълни петия клавирен концерт на Бах.

„У нас и по света” e наречена срещата предвидена за 15 ноември, когато Кирил Пенчев ще изпълни концерта за кларинет и камерен оркестър на Любомир Пипков, а след това ще прозвучат „Адажио“ от Красимир Кюркчийски и сюита „Антични легенди: Мистерията на древноезичните танци“ от Ваня Ангелова.

Спомням си в един разговор, когато пое ръководството на състава Константин сподели: „Не е достатъчно представена в концертите българската музика. Не мога да кажа защо. Един от главните проблеми, които виждам, е състоянието на нотите, което е окаяно. Те са престояли без никакви грижи за съхранението им в някакви стаи. За да се възстановят, трябва много време и нерви, и разгадаване, и търсене на ръкописи, ако ги има някъде. Това е един от главните възпиращи фактори. Друг фактор е вкусът на публиката, който отново трябва да се възпита. Музиката трябва да бъде представяна систематично. А днес всеки мениджър търси да привлече публиката с познати произведения.“ Може би този концерт е крачката в тази посока.

Тази концертна серия ще завърши на 13 декември. Двама ще са солистите. Кремена Ачева и Вълчан Вълчанов са поканени за концерта за флейта, обой и оркестър на Антонио Салиери. След това вечерта ще продължи с Фуга-концерт в Ре мажор на Густав Холст и Струнен квартет №4 от Бела Барток.

Константин Добройков е роден в Пловдив, където продължава да живее. Завършил е Пловдивското музикално училище „Добрин Петков“, след което продължава обучението си в САЩ, като получава последователно бакалавърски и магистърски степени в Idyllwild Arts Academy, Oberlin Conservatory of Music, Училището по изкуствата на Университета на Северна Каролина и Бостънския университет. За професионалното му израстване помага и специализацията с прочутия италиански диригент Даниеле Гати в Академия Киджана през 2018 г.

За своята възраст има огромен опит, дирижирал е множество концерти и има дори номинация за наградите „Латино Грами“ през 2021 г. в категорията „Най-добър класически албум“ за запис с композитора Ектор Инфансон и Симфоничния оркестър на БНР. От 2013 г. е в екипа на Пловдивската опера. Сътрудничеството му със СО на БНР е от 2016 г. Две години по-късно е и първият му концерт със Софийската филхармония. Канен е за серия концерти от Държавната филхармония в Кошице, от Радио-симфоничния оркестър на Словакия в Братислава, от „Симфониета Братислава“. От 2022 г. е главен диригент и художествен ръководител на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Запазва и ангажиментите си в Пловдивската опера, където подготвя грандиозните мюзикъли.