Когато през 2020 г. в зала „България“ концерт изнесоха двамата най-търсени певци в момента беше изумително преживяване.

Първият им концерт тогава на 4 септември откри сезона на Софийската филхармония, а вторият – на 6 септември, фестивала „Софийски музикални седмици“. С тези двата концерта на певицата влязохме в музикалния информационен поток, защото с тях започна световното турне на Дамрау. В него тя представя новия си албум „Кралиците Тюдор“, който излезе в началото на октомври 2020 г. Не мога да пропусна и голямата изненада, която Дамрау и Балев поднесоха. Прозвучаха първите акорди, които няколко души в публиката разпознаха и изръкопляскаха – арията на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев – „Велики Боже, чуй моята молба“. За изпълнението е достатъчна дори само една дума – съвършено. Дума, смисъл, акцент, необичайни хармонии, перфектно интонирани, прошепнати фрази, наситени с дълбоки чувства. Павел Балев е великолепен диригент и визионер, а Дамрау ангел, кацнал в София, за да ни върне увереността, че няма по-велико и съвършено изкуство от музиката. Спомням си, че Павел Балев сподели как часове наред по телефона са провеждали консултации с певицата за всяка думичка, за нейното значение и за историята на операта. След това научихме, че тази ария те са включвали и в други концерти от световното турне.

Наричана „водещото колоратурно сопрано на света“ и „най-добрата Царица на нощта“, Диана Дамрау вече две десетилетия пее на най-големите оперни и концертни сцени на света. Програмата за 8 октомври включва арии, дуети и симфонични фрагменти от опери на Волфганг Амадеус Моцарт, Антонио Салиери, Джовани Паизиело и Йозеф Хайдн.

„С Диана и Никола започнахме да работим през 2013. Бяхме на една голяма сцена – Концертгебау, заедно с тенора Пьотр Бечала. Направихме няколко концерта и започнах да получавам периодично покани от нейната агенция да бъда диригент на концертите ѝ. Така се стигна до официална покана да поема концертите ѝ с оркестър в много точки по света“, уточни тогава Павел Балев. „Дамрау като че ли променя репертоара си. Дотук блестеше в най-брилянтните колоратурни партии, сега поема и по-драматични. Тя е много критичен артист. Знам доста примери как отказва партии, които смята, че не са за нея, или променя времето, в което да ги представи. Графинята на Моцарт беше планирана за няколко престижни сцени, но тя сподели, че смята да ѝ отдели още повече време за подготовка, за да може да дебютира по блестящ начин с тази партия, която за нея е мечта. Репертоарът, който представяме в София, е белкантов. Нейният опит в този репертоар е огромен и ви уверявам, че с нея съм правил няколко партии, които за мен си остават незабравими. Например партията в „Пуритани“, където съм свикнал да слушам Дамрау и ми е трудно да се настройвам да слушам други. Бих казал, че тя е много силна и когато пее Росини, но прави и нови неща, което е подчинено на желанието ѝ за развитие. Смея да кажа, че има експериментален момент в програмата на концерта.“

Диана Дамрау отдавна е спечелила сърцата на оперните фенове по целия свят. Обширният ѝ репертоар включва както лирични роли, така и партии за колоратурен сопран. Дамрау изпълнява главните роли от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети (в Миланската скала, Баварската държавна опера, Метрополитън Опера и Кралската Опера в Лондон), „Манон“ от Масне (Виенската държавна опера, Метрополитън Опера) и „Травиата“ на Верди (Миланската скала, Метрополитън Опера, Кралската Опера в Лондон, Националната опера в Париж и Баварската държавна опера), както и Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Метрополитън Опера, Залцбургския фестивал, Виенската държавна опера, Кралската опера в Лондон и Баварската държавна опера).

Най-значимите си роли сопраното изпява в „Метрополитън Опера“, откъдето те са излъчвани HD в киносалоните по цял свят, тук са били и първите ѝ изпълнения на седем роли след дебюта й през 2005 като Цербинета от „Ариадна на Наксус“ (Рихард Щраус). Сред тях се открояват новите продукции на „Риголето“ от Верди (Джилда), „Севилският бръснар“ от Росини (Розина), „Граф Ори“ от Росини (Адела) и „Ловци на бисери“ от Бизе (Лейла). По-нататъшните ѝ ангажименти включват главните роли в „Сомнамбула“ на Белини, „Дъщерята на полка“ от Доницети и „Ромео и Жулиета“ от Гуно. Диана Дамрау е и първата певица в историята на „Метрополитън опера“, изпяла партиите на Памина и Царицата на нощта в едно и също представление на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

Преди да започне певческа кариера, френският бас Никола Тесте учи пиано, фагот и история на музиката в Париж. Завършва оперно пеене в Парижката Национална опера и „Centre de Formation Lyrique“,. През 1998 е отличен с Втора награда на конкурса „Нови гласове“ . Никола Тесте участва редовно в спектакли на най-престижните оперни теарти по света: „Метрополитън Опера“ – Ню Йорк, „Щатсопер“ – Мюнхен, Оперите в Лос Анджелис и Сан Франциско, „Дойче Опер“ – Берлин, Националната опера на Париж, Театър „Сан Карло“ – Неапол, „Гранд Театър“ – Женева, Миланската Скала, „Театро Ла Фениче“ – Венеция, както и на фестивалите в Глайндбърн и Оранж.

Обширният репертоар на изпълнителя включва главни роли от оперите: „Ифигения в Авлида“ на Глук (Агамемнон), „Ромео и Жулиета“ на Гуно (Отец Лоренцо), „Манон“ на Масне (Де Грийо), „Хамлет“ на Тома (Клавдий), „Трубадур“ на Верди (Ферандо), „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Зарастро), „Кастор и Полукс“ на Рамо (Юпитер), „Фауст“ на Гуно (Мефистофел), Хофманови разкази“ на Офенбах (четиримата злодеи) и „Севилският бръснар“ на Росини (Дон Базилио).