Легендарният цигулар и преподавател Карл Флеш

 

Роден е в Австроунгарската империя. Той започва да учи цигулка отрано. Отива във Виена в консерваторията на Дружеството на приятелите на музиката, след това продължава във Виенската консерватория и завършва обучителния си процес в Парижката консерватория.

Дебютира във Виена и прави концертно турне в Германия. През 1897 г. приема покана да стане професор по цигулка в консерваторията в Букурещ, а след шест години заминава да преподава в Амстердамската консерватория. След 1908 г. се мести в Берлин. Изнася много концерти и преподава частни уроци. Участва и в камерни ансамбли – дует с пианиста Артур Шнабел, правят трио като към тях се присъединяват виолончелистите Жан Жерарди или Хуго Бекер.

През двайсетте години на 20 в. издава „Изкуството да се свири на цигулка“ – труд, който обобщава работата му като преподавател. Изгражда и свой метод на работа наречен „Методът Флеш“. Според специалисти мащабната система на Флеш е изненадващо ефективна във времето.  Функционира като йога за цигулка, а е наречена от самия Флеш „Ежедневните молитви“.

През 1924 г. оглавява катедрата по цигулка на Музикалния институт „Къртис“ в Балтимор. Продължава да преподава и при завръщането си в Европа, най-вече в Баден-Баден. През 1928 г. в Берлин е професор в Берлинското висше музикално училище.

След 1930 г. животът му коренно се променя. След разпадането на Австро-Унгария Карл Флеш запазва унгарското си гражданство, но след това приема немско гражданство. След настъпването на режима на Хитлер, гражданството му е отнето и на него и на съпругата му. Двамата заминават първо за Лондон, а след това се установяват в Холандия. След окупацията на Холандия с много усилия и помощ от приятели семейството се прехвърля в Будапеща, а след това в Швейцария. Умира в Люцерн.

Негови ученици са Иври Гитлис, Ида Хендел, Хенрик Шеринг, Адолф Лешински, Ифра Нейман и др.

Карл Флеш свири на цигулка Страдивариус „Brancaccio“, която продава през 1931 г. след като губи авоарите си на Нюйоркската фондова борса.

В Баден-Баден и до днес има лятна академия „Карл Флеш“ с майсторски класове, награди и стипендии. Основана е през 1964 г. от Хенрик Шеринг. Във времето, когато Павел Балев е главен диригент на филхармонията на Баден-Баден е и артистичен директор на международната академия „Карл Флеш“.

От 1945 до 1992 в Лондон се провежда международен конкурс за цигулари, а по-късно и за виолисти „Карл Флеш“. До 1968 се организира от „Гилдхол скул“, а след това е част от фестивала на Лондон.

През 1970 г. Стойка Миланова печели конкурса. През 1972 Минчо Минчев става носител на четвърта награда, но получава и наградата на публиката. На следващия конкурс през 1974 г. той вече печели първа награда. Освен това има и награда за най-добро изпълнение на музика на Бетховен. Стигаме до 1982 г. и четвъртата награда на Евгения Мария Попова и през 1988 трета награда за Васко Василев.

Карл Флеш Carl Flesch (1873 – 14.11.1944), цигулар

Джени Линд Jenny Lind (1820 – 2.11.1897)