На 12 и 13 октомври предстои българската премиера на балета „Кристалният дворец“ на съвременния американо-малтийски композитор Алексей Шор.

Постановъчен екип:

Хореография Екатерина Миронова

Редакция и постановка Анелия Димитрова, Ромина Славова

Сценична адаптация  Денис Иванов

Диригент: Виктор Крумов

Премиерата на балета е в Средиземноморския конферентен център (MCC) в Малта през 2017 г. На следващата година балетът има нови премиерни спектакли – в Арменския национален академичен театър за опера и балет „Александър Спендиарян” в Ереван и в Държавния Кремълския дворец в Москва. В премиерата в Кремъл в ролята на императрицата Анна Йоановна участва световната филмова звезда Орнела Мути. През 2022 г. е премиерата на балета на сцената на  Мариинския театър за опера и балета в Санкт Петербург.

Синопсис

Действието в балета се развива през XVIII век по време на управлението на руската императрица Анна Йоановна, известна със своята любов към пищни тържества и необикновени забавления, увличаща се по лова. Веднъж ѝ хрумва да ожени в дворец от лед, построен на река Нева в Санкт Петербург, своите придворни шутове. В основата на сюжета е залегнал действителен исторически епизод, случил се в императорския двор.

Анна Йоановна, родена през 1693 г., е дъщеря на цар Иван V и управлява Русия от 1730 до 1740 г. (годината на нейната смърт). От нея започва епохата на  жените-императрици в руската история. По време на своето управление младата императрица подкрепя науката, образованието и културата. Финансира Руската академия на науките. През 1738 г. основава в Санкт Петербург първото руско „на Нейно императорско величество танцово училище“ (днес – Руската балетна академия „А. Я. Ваганова“).