Диригентът на Варненска опера Петър Тулешков спечели три награди от Първия международен конкурс за млади диригенти в Пловдив – трето място, специалната награда на публиката и наградата на оркестъра.

Първият международен конкурс за млади диригенти, организиран от Държавна опера Пловдив се проведе от 25 до 30 септември 2023 г.
В конкурса взеха участие диригента от Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Жури:

Антонело Алеманди от Виенската Щатсопера – председател

Членове:

Диан Чобанов – музикален директор на Държавна опера Пловдив; Абзал Мухитдин от Казахстан, музикален директор на Операта в Астана; проф. д-р Григор Паликаров – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и музикален директор на Пазарджишкия симфоничен оркестър; Федерика Репини от Италия, артистичен консултант на Friuli-Venezia Giulia; Андрея Витело – диригент, артист на Уорнър.
Петър Тулешков: Конкурсът беше доста сериозен, с добре изготвен, изцяло оперно насочен репертоар. Участваха над 50 човека от държави от цял свят и първият тур продължи три дни. Сред нещата, с които се представих, бяха увертюра от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, ария на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно, сцена и речитатив на Тамино от „Вълшебната флейта“, която, по думите на маестро Павел Балев, е „азбука на дирижирането“, в случая задължителна за всички кандидати; увертюра от „Набуко“ на Верди и избрани действия от оперите „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, които представляваха голямото предизвикателство във финалните етапи на конкурсната програма. От трите награди, които получих, за мен най-скъпа е наградата на оркестъра. Тъй като бях единственият българин измежду участниците в конкурса, имаше няколко коментара, че наградите ми са „шовинистични“, но оркестърът трудно може да бъде излъган. Оркестрантите могат да дадат много сериозна, точна оценка – знам го, понеже дълго време съм свирил в оркестър. Отидох на конкурса само с очакването музикантите да ме разберат, това е мечтата на диригента – да го разберат. А те, освен че ме разбраха, започнаха да дават повече от себе си и това силно ме въодушеви“, сподели младият диригент.

„Силно впечатление ми направи и младият диригент Петър Тулешков, който въпреки възрастта си показа талант и бъдеще. Неслучайно той получи наградата на публиката и на симфоничния оркестър на Пловдив. Пожелавам му много успехи в нашата професия“, обясни Севал Кадиоглу, диригент на Симфоничния оркестър на Бурса, който пристигна специално за Първия Международен конкурс за млади диригенти.

Петър Тулешков завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София (2009) с цигулка и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране (2014). В Държавна опера Варна работи с оркестъра на Варненска опера от началото на 2021 г. Дирижирал е Академичния симфоничен оркестър на НМА, Симфониета Видин и други български оркестри.

Останалите носители на награди са Лий Дън от Южна Корея – първа награда, Матео Кастели от Италия – втора награда.

От 30 октомври до 2 ноември 2023 г. във Варна ще се проведе първият международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“.