Единственият Лучано Павароти

 

Историята на Павароти в много отношения е традиционна за оперен певец, съчетаваща даден от Бога талант, упорит труд и разумна доза чист късмет. На теория това можеше да се случи по всяко време, но благодарение на огромната намеса на медиите през последните десетилетия на двайсти век той достигна международна известност толкова бързо.

„Баща ми имаше много красив тенор. Той никога не е пял професионално като солист на сцената, но беше в хора на нашия град и ми вдъхваше доверие, защото понякога отивах да седна до него на сцената и това беше толкова невероятно преживяване, че си казах „Може би един ден ще мога да дойда тук и да пея, както той го прави сега.”

Каквото и да кажеш за Лучано Павароти ще бъде недостатъчно. Красотата на гласа, сиянието на тембъра, безкрайният диапазон го направиха безспорен фаворит на оперните сцени по целия свят. Блаженство е да слушаш всеки негов запис.

Към славата му се добавя и ангажираността му с различни каузи, способността да превръща всяка своя изява в събитие от световен мащаб. Единствен той съумя да превземе сърцата на всички с грандиозните благотворителни концерти, в които обедини звездите на поп музиката. Първият концерт „Павароти и приятели“ събра Стинг, Дзукеро и Лучо Дала за събитие, което беше предназначено да разруши бариерите. С всеки следващ списъкът с гостуващи артисти се увеличаваше и включваше имена като Андреа Бочели, Брайън Адамс, Джордж Майкъл, Елтън Джон, „Спайс гърлс“, Джон Бон Джоуви, Стиви Уондър, Лайза Минели, Рики Мартин, Би Би Кинг, “Юритмикс“ и Боно, чийто дует с Павароти „Мис Сараево“, ангажира не само феновете на Павароти, но и почитателите на харизматичния вокалист на U2.

Благодарение на конкурса носещ неговото име пътя към големите сцени поеха много млади певци.

„Често си мислех да организирам гласово състезание. Никога не съм забравил колко важно беше за мен да спечеля състезанието в Реджо Емилия през 1961 г. Това промени живота ми напълно.“

Но за най-ревностните ценители на класиката оперните му превъплъщения са безценни.

Дебютът му е в „Бохеми“ на Пучини. По съвет на своя първи агент в началото на кариерата си Лучано се ангажира най-вече с четири партии – от Верди (Херцогът в „Риголето“ и Алфредо в „Травиата“), Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети и Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. Гостува в Бари, Болоня, Ровиго, Пиаченца и Форли в Италия, след това в Утрехт, Хага и Ротердам. Пее Родолф във Виенската държавна опера и замествайки певец в последния момент в Ковънт Гардън. След това идват Анкара, Будапеща и Барселона и така започва голямата кариера.

Неговата визитна картичка за Съединените щати беше „Дъщерята на полка“ на Доницети. Този безгрижен чаровник пасваше идеално на Павароти, защото не само можеше да демонстрира техниката си, но можеше да възприеме леко ироничен подход към ролята на Тонио. Арията „Аh! mes amis” с нейните девет високи „До-та“, на представлението си в Метрополитън Опера на 12 февруари 1972 г. той изпълни без никакво усилие. Беше извикан пред завесата седемнайсет пъти и репутацията му придоби нов мащаб. В тази роля беше аплодиран в цяла Америка – Атланта, Бостън. Кливланд, Детройт, Мемфис, Ню Орлиънс и Минеаполис.

Концертът на тримата тенори (Павароти, Доминго, Карерас) в Рим през 1990 г. беше началото на поредица от подобни събития, които се превърнаха в марка. Римският концерт беше последван от мултимилионни медийни събития. Сред многото други градове, които са били домакини на тенорите, са Лос Анджелис през 1994 г., Париж през 1998 г. и Йокохама през 2002 г. Павароти сам забавлява публика от 150 000 души в лондонския Хайд Парк през 1991 г. и това е първият път, когато се изнася класически концерт в парка. Присъстват принцът и принцесата на Уелс, а концертът, който се проведе под проливен дъжд беше излъчен по телевизията и се превърна в бестселър във видеоформата си. През 1993 г. мащабът стана още по-голям, когато Павароти се появява пред публика от 500 000 души в Сентръл парк в Ню Йорк.

Лучано Павароти е роден в Модена и там живее през целия си живот.

Лучано Павароти Luciano Pavarotti (12.10.1935 – 6.09.2007), оперен певец, тенор