Това е трийсет и третият сезон на един от първите частни симфонични оркестри у нас. Създаден е от Юлия Христова.

Концертът ще бъде в зала „България“ от 19.30 ч. Диригент ще бъде Петко Димитров. Поканени са двама италиански пианисти Марко Скиаво и Серджо Маркеджани. По традиция патронажът на оркестъра е на посланик. Този път това е Н. П. Джузепина Дзара, посланик на Италия. Тя е поканила целия дипломатически корпус.

Програма на концерта

Увертюра към операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини

Концерт за две пиана и оркестър №10, ми бемол мажор, K.365/316a от Вилфганг Амадеус Моцарт

Симфония № 9, ми бемол мажор, оп.70 от Дмитрий Шостакович

Солистите

„Клавирният дует Скиаво-Марчеджиани показва колко вълнуващо е да правим музика заедно“

„Те предложиха перфектна музикална вечер“

Едновременно със соловата си концертна международна дейност, от 2006 г. Марко Скиаво и Серджо Маркеджани свирят заедно по целия свят, изнасяйки стотици концерти в най-престижните зали и фестивали.

Двамата са артисти на Decca. През 2014 г. Decca издават първия им диск, изцяло посветен на Франц Шуберт, който получава невероятни отзиви от критиците. Следващият компактдиск е публикуван през 2018 г., озаглавен е „Танци“ и включва 21 унгарски танца и 16 валса на Йоханес Брамс. През 2020 г. е представен компактдиск, съдържащ Концерти на Моцарт за две пиана и оркестър K. 242 и K. 365 и Концерт на Леополд Кожелух за пиано на четири ръце, съпровождани от Кралския филхармоничен оркестър. Последният им проект за звукозапис е интеграл на произведенията на Моцарт за пиано на четири ръце, записан в Моцартеума в Залцбург и издаден през 2021 г. и 2023 г.

От 2022 г. си сътрудничат с известния актьор Микеле Плачидо в пиесата „Двойникът“.

Марко Скиаво и Серджо Маркеджани са учили при велики музиканти като Илонка Декерс Кюслер, Александър Лонких, Бруно Канино, Франко Скала, Алдо Чиколини и Сергей Доренски.

Те са професори по пиано в консерваториите в Алесандрия и Потенца и са често търсени за майсторски класове и жури за конкурси по пиано по целия свят.